Vad är en Trumpet Vine?

April 10

En trumpet vine, eller Trumpetranka för formellt lutar, är en blommande vinstockar hemma i sydöstra regionen av Förenta staterna. I motsats till namnet, inte trumpet vinstockar faktiskt inte producerar trumpeter, ifall du undrar var trumpeter kommer ifrån, men de gör sätta ut en uppsjö av trumpetformade blommor på våren och sommaren. Trädgårdsmästare har en kärlek det eller hatar det förhållande med trumpet vinstockar, med vissa människor loving denna prålig blommande växt, medan andra avskyr det.

Trumpet vinstockar är vedartade klättring vinstockar med ovala blad. Bladen börjar en ljusgrön, blir mörkare med tiden, och de distinkta blommorna kan vara röd, orange, gul, eller grädde, klassiskt med bleka strupar. Under hösten, producerar anläggningen en rad hängande frökapslar. Fjärilar och fåglar kan inte motstå en trumpet vine i full blom, och trumpet vinstockar ger också livsmiljö för många fågel- och insektsarter i deras tätt sammanflätade grenar och löv.

Vissa trädgårdsmästare kämpar med trumpet vinstockar grund i rätt klimat, kan dessa växter blir utom kontroll. Faktum är att vissa människor klassificera dem som invasiva, eftersom de växer mycket snabbt, och deras spretande rankor kan rippa sidospår utanför ett hus, förstöra ett staket, eller främja röta i spaljéer, trädgårdsgrindar och fenceposts. När etablerade, är en trumpet vinstockar mycket svårt att utrota, och trädgårdsmästare bör tänka noga innan man planterar en trumpet vinstockar.

Dessa vinstockar växer i USDA zoner fyra till 10, föredrar full sol, lös bördig jord, och milda vintrar. I varma klimat med god jord, kan en trumpet vine löper amok, men det finns några sätt att styra en trumpet vinstockar så att dess prydnads naturen kan avnjutas utan att bli jobbigt. En lösning är att odla växten i behållare, begränsar spridningen av rötterna och storleken av anläggningen. Trumpet vinstockar kan också aggressivt beskäras på våren för att hämma ny tillväxt, och de bör odlas på fristående spaljéer, i stället för att utbildas för att klättra strukturer eller staket, så att de inte kan skada väggar och staket.

Trädgårdsmästare bör vara försiktig runt trumpet vinstockar eftersom dessa växter har en annan dold överraskning förutom att vara extremt kraftfull: deras mjölkig sav orsakar kontakteksem hos vissa personer. Även om inte alla kommer att reagera på trumpet vine sav, vissa människor utvecklar klåda, utslag, och nässelutslag bara från borsta upp mot löven, än mindre utsätta sig för sav från nyskurna grenar.

  • Vissa individer kommer att utveckla bikupor från borsta upp mot trumpet vinblad.