Hur hanterar jag oönskad uppmärksamhet?

May 12

Sättet du handskas med oönskad uppmärksamhet beror på den särskilda situationen. I enstaka fall av oönskad uppmärksamhet, ignorera den eller de personer som berörs kan vara effektiva. Situationer av oönskad uppmärksamhet som förekommer på arbetsplatsen eller på en annan plats där du behöver ständigt interagerar med personen kan behandlas genom att konfrontera honom. Om uppmärksamheten är ihållande och kränkande, kan du behöva få hjälp från brottsbekämpande eller annan myndighet.

Vissa typer av oönskad uppmärksamhet involverar främlingar gör kommentarer till dig på gatan. Vanligtvis kommer män att säga saker till kvinnor när de går genom om kvinnans utseende eller andra egenskaper. Medan det i vissa fall uppmärksamheten är ofarligt, i andra kan få dig att känna dig hotad eller osäker.

Ett alternativ är att ignorera den person som gör kommentarerna. Vanligtvis när någon säger något till en främling, han vill fånga hennes uppmärksamhet. Det bästa sättet att hantera den uppmärksamhet är genom att låtsas att du inte märker det. Om kommentaren är så olämpligt att du inte kan motstå att svara, är det bäst att hålla sig lugn. I en jämn ton, be personen att upprepa sig själv. Gör inte kvicka kommentarer tillbaka honom.

Du kan få oönskad uppmärksamhet på jobbet, antingen från en handledare eller en medarbetare, eller i en social miljö från en bekant. Ta itu med oönskad arbetsplats uppmärksamhet genom att först tala med den person som stör dig. Behåll lugnet och samlas när man talar med honom och förklara att du inte är intresserad eller att du känner hans handlingar är oprofessionellt. Om uppmärksamheten fortsätter, bör du gå till en chef eller personal handledare och rapportera det.

Om en bekant betalar du för mycket uppmärksamhet eller en vän ber om för mycket av din tid, kan du behöva avleda hans telefonsamtal eller e-post. Svara inte i telefon när han kallar eller ring honom tillbaka. Han borde förstå efter ett tag att du inte är intresserad. Om du tidigare var nära vänner, kan du behöva förklara för personen varför du tar ett steg tillbaka och inte längre är intresserade av att tillbringa tid med honom.

Ibland oönskad uppmärksamhet kan eskalera till en stalking situation. Om en person fortsätter att ringa dig, skriver till er, eller dyker upp på ditt hus objudna, kan du behöva få berörda myndigheter. I vissa fall kan ett besöksförbud eller andra rättsliga åtgärder vara nödvändiga. Om du någonsin känner sig hotade eller rädd för den uppmärksamhet du får från någon, rapportera det omedelbart.

  • Missbruk uppmärksamhet är anledning till att prata med brottsbekämpning.
  • Människor som avvisats av en medlem av det motsatta könet kan tillgripa stalkning.