Label Switching och Label kopplade Paths (LSP)

May 24

Multi-Protocol Label Switching (MPLS) konverterar dina nätverksrouter till något närmare ett switchat nätverk och erbjuder transporteffektivitet som helt enkelt Arena € t finns i en traditionell IP-nätverksrouter. Istället för att vidarebefordra paket på en hop-by-hop basis, är vägar fastställs för vissa käll destination par. De förutbestämda banor som gör MPLS arbete kallas etikettkopplade banor (LSP).

Label Switching

I en router konfiguration hop-by-hop, paket in i en router, undersöker routern huvudet, och sedan routern skickar paketet till nästa hopp utifrån den slutliga destinationen adress.

I en etikett kopplat nät, är operationen annorlunda. Paket arenâ € t vidarebefordrats på en hop-by-hop basis. Istället vägar fastställs för vissa käll destination par.

Label Switching och Label kopplade Paths (LSP)

En MPLS nätverkstopologin.

I topologi av en IP-nätverksrouter är trafik från routern 1 vidarebefordras till router 4, vilket sedan gör sitt eget beslut spedition, och så vidare, tills paketen kommer till router 9.

I en etikett kopplade nät, är en väg från router 1 till routern 9 skapas så att all trafik från routern 1 till routern 9 tar samma deterministiska väg. Eftersom en förinställd väg finns, individuella routingnoder donâ € t behov av att göra en vidarebefordran lookup på paketen när de kommer in i routern.

Istället varje nod måste hålla informationen bara på de vägar som etablerats genom den (så byter bord tenderar att vara mycket mindre än routingtabeller). Som paket från detta flöde anger en router kan routern växla paketen vidare till en fördefinierad bana mot dess destination genom nätverket.

Enkelt, om router 4 vet att för all trafik från routern 1 till routern 9, är nästa stopp längs vägen routern 6, kan det bara vidarebefordra paketen till det förutbestämda hop utan att någonsin titta upp rutten i sin routingtabell.

Etikettkopplade stigar

De förutbestämda banor som gör MPLS arbete kallas etikettkopplade banor (LSP). Routrar i ett MPLS-nätverk utbyta MPLS information för att upprätta dessa vägar för olika källdestinations par.

Vad som är viktigt här är att varje router längs LSP från routern 1 till router 9 måste ha samma syn på LSP. Om ett bytte bana är att ha verkliga effektivitetsvinster över typiska IP-routing, måste varje router på LSP kunna byta paketet framåt.

MPLS kallas ofta ett lager 2,5 teknik eftersom den delar både dirigering (lager 3) och växling (skikt 2) egenskaper. Det faktum att vägar är förinställda gör MPLS beter ganska precis ett lager 2-protokoll. Men till MPLSâ € s förmåga att använda signalprotokoll, som i sig är beroende av routing kunskaper för LSP etablering och trafikteknik och justera i farten, gör det definitivt mer lager 3ish.