Vad är Food Sanitation?

February 23

Mat sanitet är det praxis att följa vissa regler och förfaranden för att förhindra kontaminering av livsmedel, hålla den säker att äta. Många jurisdiktioner världen över har specifika livsmedel sanitet lagar, tillsammans med listor över regler som skapats av folkhälsoinstitut. Bruket av mat sanitet rekommenderas vid varje steg av försörjningskedjan inom livsmedelsindustrin, från arbetare i odlingar till servitörer på restauranger. Termen "food sanitet" normalt avser regler och förfaranden inom livsmedelsindustrin, vare sig under produktion, förpackning, transport eller servering. På konsumentnivå, såsom i ett hem kök, metoder som syftar till att säkerställa att livsmedel är frisk och säker att äta kallas ofta använda termen "livsmedelshygien."

Livsmedelssäkerhet

Från det ögonblick att livsmedel produceras eller skördas till den tid som det äts, är det sårbart för föroreningar från bakterier och andra ämnen som kan vara skadliga. Nyckeln till mat sanitet är att hålla säkra livsmedel och rent, med alla dess hanterare uppfyller de nödvändiga regler och rekommendationer. Dessa regler gäller saker som säkra hålltemperaturer för livsmedel; säkra matlagningstemperaturer; sterilisering av skärbrädor och andra redskap; korrekt klädsel för hanterare, såsom handskar och andningsmasker; och tider eller datum då maten ska ätas, serveras eller säljs.

Sanitation Inom livsmedelsindustrin

Inom den kommersiella livsmedelsindustrin, kan mat sanitet få komplex. En enda misstag längs leverantörskedjan kan göra många människor sjuka från att äta förorenad mat. Till exempel, om en deli arbetare misslyckades att tvätta sina händer efter att ha använt toaletten och sedan förberett ett dussin boxed sallader, kunde många kunder bli sjuk av fekala bakterier på bladen av sallad gröna. Om ett fall av kött vid en förpackningsfabrik inte lagrades vid rätt temperatur, kan det säljas, transporteras och sedan serveras i en restaurang, möjligen gör restaurangens kunder sjuk, även om restaurangen följde alla rätt mat sanitet riktlinjer. Inom många jurisdiktioner, måste alla företag som producerar livsmedel eller säljer den till konsumenter passera regelbundna inspektioner som säkerställer att alla sanitära lagar och rutiner följs.

Vanliga problem

Utbrott av livsmedelsburna sjukdomar på grund av dålig mat sanitet är ett återkommande problem i många delar av världen. Underlåtenhet att bearbeta livsmedel på rätt sätt har lett till sjukdom från livsmedel såsom jordnötssmör, spenat, hamburgerkött och många andra grundläggande klammer, och utbrott har spårats till restauranger, vägkanten matstånd och många andra platser där livsmedel säljs eller serveras. Även institutioner som kyrkor och samhälls baka försäljning är inte undantagna från livsmedelssäkerhetsfrågor, vilket gör det viktigt för människor att komma ihåg att använda försiktighetsåtgärder varje gång de kommer i kontakt med livsmedel. Information om livsmedelssäkerhet är tillgänglig från många myndigheter och hälsoorganisationer.

  • En kock handskar samtidigt förbereda mat för att förhindra kontaminering.
  • Mat sanitet är ett bekymmer för restauranger med bufféer där kunderna har direkt tillgång till mat.
  • Mat sanitet ingår att se till burka godset är lagrade.
  • Händerna bör tvättas noggrant innan du hanterar livsmedel.
  • Matförgiftning inträffar ofta när livsmedel bereds eller hanteras på ett sätt som är ohygieniskt, förorena den med bakterier eller andra patogener, som salmonella eller E. coli.
  • Förpackade måltider genomgår en statligt reglerad sanitet process.
  • Poster som säljs i baka försäljning inte är undantagna från mat sanitet standarder.