Vad är Foeniculum vulgare?

March 24

Foeniculum vulgare, även känd som fänkål, är ett välkänt ört som odlas för sina kulinariska och medicinska tillämpningar. Vanligen används som ett botemedel mot matsmältningsbesvär, är fänkål en perenn växt som odlas i tempererade klimat och skördas under sommaren och hösten. Även biverkningar förknippade med användning av Foeniculum är sällsynta, bör kvinnor som är gravida konsumerar fänkål med måtta.

Naturligt i Medelhavsområdet, är Foeniculum vulgare odlas i tempererade klimat för sina blad och frön. Fänkål blad är i allmänhet skördas under månaderna fram till första frosten. Tillhör persilja familjen, är fänkål en fjäderlätt perenn växt som mognar till en höjd av (2 m) 6 fot. De delikat, gula blommor av Foeniculum vulgare används ofta för att accentuera sommar, blommor buketter.

Historiskt har Foeniculum vulgare använts för att behandla olika sjukdomar förknippade med matsmältningssystemet, såsom förstoppning, halsbränna och magbesvär. Den fänkåls s flyktiga oljor bidrar till utsöndringen av matsmältningsenzymer som behövs för att främja en sund matsmältning och, av denna anledning, är den ört en populär kulinarisk ingrediens som används för smaksättning och bevarandeändamål. Stjälkar och blad av Foeniculum vulgare används i vegetabilisk, skaldjur och mejeri rätter. Örten kan också användas för att smak matolja, kött och marinader. Kommersiellt är fänkål används som konserveringsmedel för kryddor och beredda kött, såsom pepperoni.

Sedan antika Grekland, har fänkål använts för att öka amning för ammande mödrar. Historiskt har fänkål också förknippats med förstärkning syn och som en behandling för ögonsjukdomar, inklusive trötthet, irritation och infektion. De avgiftning egenskaper fänkål gör det en värdefull ört för rena kroppen, främja viktminskning, och bekämpa infektioner. Traditionellt har växtbaserade fänkål infusioner använts för att behandla infektioner i samband med andningsorganen.

Foeniculum vulgare frön kan beredas som ett växtbaserat infusion, avkok, eller tinktur för att lindra symptom i samband med olika störningar. Kombinerat med örter, såsom rabarber, kan fänkål tinkturer användas för att reglera tarmen och lindra förstoppning. När beredd som en tinktur, kan 0,5-1 tesked (ca 2-4 ml) drickas tre gånger om dagen. Framställd som ett munvatten, kan fänkål användas för att behandla halsont och laryngit. Fänkål eterisk olja kan användas för att lindra obehag i samband med värkande, inflammerade leder, eller som en aktuell naturläkemedel för behandling av tand och ont i öronen.

När fänkål roten framställs som ett avkok, kan den användas för att behandla urin frågor och för att lindra symptom i samband med höga koncentrationer av urinsyra i kroppen. Som ett örtte, är 0,5 tesked (ca 1,2 gram) av hela fänkålsfrön krossas och förberett per kopp vatten. Efter kokas i allmänhet 15 minuter, te ansträngd och kyls. Herbalists och holistiska läkare rekommenderar ofta det växtbaserade avkok tas upp till tre gånger om dagen. Framställd som en infusion eller sirap, kan fänkål ges till barn som är barnsjukdomar eller kolik.

Löv som samlas för långtidslagring är bäst skördas under morgontimmarna när daggen har avdunstat. Den uppsamlade stjälkar av Foeniculum vulgare bör hängas upp och ned och torkades i en torr miljö. När stjälkar och blad har torkat, kan bladen avlägsnas och förvaras i lufttäta behållare borta från direkt solljus. Fänkålsfrön skördas under hösten efter att de har nått mognad. Som med bladen, bör fänkålsfrön förvaras i en lufttät behållare och bort från direkt solljus.

Det kan vara en sällsynt allergisk reaktion inducerad när en individ förbrukar fänkål frukt. Den flyktig olja av fänkål och dess förberedda utdrag bör endast konsumeras i minimala doser på grund av risken för hudirritation, kräkningar, andnöd, och beslag. På grund av dess potentiella hälsorisker bör fänkål olja aldrig användas som en kulinarisk eller självmedicinering ingrediens. Kvinnor som är gravida bör undvika att använda fänkål alltför grund av dess potentiella östrogena effekter.

  • Fänkål används som ingrediens i många rätter och även som en naturlig naturläkemedel.
  • Fänkål kan ges till barn som är barnsjukdomar eller kolik.
  • Fänkål kan framställas som ett munvatten för att behandla halsont.