Vad är Bubble Tea?

March 18

Bubble te eller boba tea, är en dryck med ursprung i Taiwan på 1980-talet, som kännetecknas av tillsats av tapioka eller yam stärkelse pärlor eller boba. Bubble te finns nu runt om i världen, även om det fortfarande är mest populära i områden med betydande asiatiska populationer. Den ursprungliga bubbla te innehöll varmt svart te, kondenserad mjölk, honung och kokta tapioka pärlor, men idag finns det nästan obegränsade möjligheter.

Två taiwanesiska tehus säger sig ha uppfunnit bubbla te: Chun Shui Tang i Taichung City och Hanlin Teahouse i Tainan City. Hanlin Teahouse använde ursprungligen vita tapioka pärlor istället för den mörkbruna sorten vanligt idag. I vilket fall, bubbla te var mycket populära i hela Öst- och Sydostasien genom det sena 1990-talet, och det snart efter spridit sig till USA, Europa och Australien.

De tapioka pärlor i bubbla te måste kokas i 25 minuter och kyls för en annan 25, varefter de pågå i cirka sju timmar. Helst de är runda, mjuk och genomskinlig på utsidan, och lite nudlarna i mitten. De har inte mycket smak på egen hand, men är oftast indränkt i en söt lösning. De tapioka pärlor i boba är oftast minst sex millimeter i diameter.

Den typiska bubbla te hus idag erbjuder en stor meny av drycker. Bubble te kan vara varm eller kall, grön eller svart, med kondenserad mjölk eller smaksatt pulver eller sirap. Andra Boba drycker får inte använda te alls, utan snarare kaffe eller juice. En färsk variant, snö bubbla te, kombinerar rakat is med boba. De tapioka pärlor i bubbla te kan ersättas med en mängd olika ingredienser, såsom mindre mini boba, fruktsmak regnbåge boba, grönt boba smaksatt med grönt te, eller söta kuber av smaksatt gelé.

Bubble tea, speciellt den kalla sorten, serveras med en stor, ljust färgad halm för att låta den som dricker för att nå tapioka pärlor. Koppen kan täckas med ett plastlock kupol eller förseglas med cellofan som den alkoholiserade måste sticka hål med halm. Hot bubbla te ibland smuttade ur en mugg, medan tapioka pärlor nås med en sked.

Bubble te är ett nöje för ögat, tungan och gommen, och bubbla tehus är ofta en trevlig plats att ta en paus från ditt schema och koppla av med vänner. Med olika alternativ på bubbla te menyn idag, nästan vem som helst kan hitta något som tilltalar dem. Medan idén av söta, sega sfärer i ens drink kan tyckas märkligt för den oinvigde, de flesta nykomlingar till boba är positivt överraskad.

  • Smaksatt pulver kan användas för att göra bubbla te.