Varför ska jag inte titta given häst i munnen?

May 1

Det är ganska tydligt bör man inte titta given häst i munnen eftersom det skulle vara oförskämd att göra det. Förstå ursprunget av frasen expanderar ytterligare på dess innebörd. Det finns två möjliga källor för frasen, och båda rekommenderar den är oartigt att inspektera en hästens tänder, som vanligtvis anses vara en bra indikation på djurets ålder och värde. Mottagaren av gåvan skulle visa sig själv tacksam istället för att försöka att omedelbart försöka bestämma gåvans värde.

En modern dag exempel på "gåva häst" beteende skulle vara en person som tar emot en gåva och omedelbart söker taggarna för att se hur mycket som spenderas. Detta anses ganska oförskämd, och mottagaren bör artigt emot gåvan utan att försöka bestämma dess värde.

Vidare kan uttrycket avse en oväntad gåva eller händelse. Till exempel kan en student få ett A minus på ett prov har han inte studerat för, och ser en gåva häst i munnen genom att klaga att han inte fick ett A. Tekniskt få A- var en gåva i sig eftersom eleven inte studera.

Frasen skrivs ofta Hieronymus, som i omkring 400 CE sa, "inspektera aldrig tänderna på en given häst." Andra hävdar att frasen utvecklades först och skrivit för första gången 1546 av John Heywood, en engelsk författare.

Inte undersöker en gåva häst förväxlas ofta med den trojanska hästen, lämnade av Achaeansen under det trojanska kriget. Det var tillåtet innanför väggarna i Troja, men fylldes med fiendesoldater. Tanken bakom det som ansluter frasen till den trojanska hästen är att titta i munnen kan betyda man kan bli skjuten med en pil.

Egentligen är detta inte den korrekta tolkningen av ursprunget av gåvan hästen frasen. Frasen som oftast förknippas med den trojanska hästen är "Akta dig för greker med gåvor." Kontrollen av munnen är närmare knuten till det verkliga praxis att bestämma en häst ålder. En sådan sak är oförskämt att göra när hästen är en gåva, och det är bättre för mottagaren att vänta åtminstone tills han eller hon är utom synhåll för den person som ger gåvan.

  • Det kan anses vara ohyfsat att undersöka tänderna på en häst.