Vad är Facial Laser Resurfacing?

July 29

Facial laser är en kosmetisk förfarande som dirigerar en laser eller intensivt ljusstråle mot huden i ansiktet för att ta bort det översta lagret av huden, avslöjar ny hud. Alternativt kan ansikts laser lämna det översta lagret av huden intakt samtidigt stimulera kollagenproduktionen under. Ansikts laser oftast utförs för att minska uppkomsten av rynkor, ojämn hudpigmentering och ärr.

Ablasive ansikts laser, vanligtvis utförs under lokalbedövning, förstör det översta lagret av huden i ansiktet och värmer upp det undre lagret, som kallas dermis. Uppvärmning dermis producerar kollagen, vilket ger sammanhållning hudceller med långa fibrer av protein. Ny hud växer ovanpå denna föryngrad bas, och den nya huden är mindre rynkig eller skadad än den gamla huden. Uppkomsten av ärr och fläckar är också smidigare och sedvänjor blandas med omgivande hud.

Icke ablasive ansikts ytrenovering fungerar på samma sätt, men det översta lagret av huden avlägsnas inte. Dermis upphettas genom det övre lagret av huden och stimuleras att producera kollagen. Kollagen förbättrar elasticitet och fasthet i huden, förbättra utseendet på problemområdet från under ytan.

En individ som söker ansikts laser för att förbättra utseendet på rynkor, ojämn hudpigmentering, ärr eller grov eller baggy hud kan be om en konsultation med en hudläkare eller kirurg. Behandlingen går framåt i kliniska tillstånd där pulserande strålar av ljus avfyras vid huden på ett kontrollerat sätt, specifikt siktar på problemområdet. Ansikts laser kan också användas för att behandla olika former av hudcancer i de tidiga stadierna.

När behandlingen är klar, är såret klädd under sterila betingelser. Förbandet avlägsnas efter ungefär tre dagar och såret tvättas med vatten eller saltlösning. Det brukar vara rodnad kvar på huden i ungefär tre till sex månader, och detta kan döljas med smink. En fläck pinne innehåller toner av grönt eliminerar nyanser av rött på huden.

Människor som har mörkare hudtoner kan vara mindre benägna att erbjudas ansikts laser eftersom det kan orsaka ännu mörkare hud pigmentering. Andra biverkningar är känslan av att ha solbränna samt peeling, torrhet och klåda i huden. Efter läkningsperioden, bör den nya återuppstått huden bli mjukare och mer elastiskt än tidigare, med samma färg som omgivande hud. Effekterna på ärr anses permanent, men rynkor eller förändringar i hudpigmentering eller struktur kan återvända som åldrandet fortsätter.

  • Laserbehandlingar kan minska akne ärrbildning.