Vad är en Potential Energy ekvation?

July 25

Flera ekvationer som används inom vetenskap kommer från en potentiell energiekvationen. En allmän potentiell energi ekvation betyder att det arbete som utförts till ett system är lika med den potentiella energin förlorad. Potentiell energi är någon lagrad energi i ett system som går förlorad när arbetet utförs. Den levereras i många vanliga former, såsom gravitationell potentiell energi förlorad när något faller mot jorden. I varje form, kommer en potentiell energiekvationen visar var energin kom från att utföra arbete.

Springs lagra energi i form av elastisk potentiell energi, som frigörs när fjädern tillåts relaxera. Sträckningen gör energi som skall lagras, och den potentiella energin för en vår är lika med mängden arbete våren kan göra när det slappnar av. Många andra objekt lagra energi i form av elastiska potentiell energi, inklusive gummiband och gitarrsträngar. Båda sträcks svårare att orsaka en snabbare vibration vilket motsvarar mer arbete på grund av mer elastisk potentiell energi.

Gravity kan lagra energi eftersom all massa är något attraherad annan massa. Den potentiella energiekvationen för gravitationen kommer i många former. Eartha € s gravitation lagrar potentiell energi och fungerar när objekt lyfts bort och får dra tillbaka mot jorden. Som vagnen klättrar uppför en backe, är dess energi lagras. När vagnen går över kullen, är alla av den lagrade potentiella energi som frigörs, vilket gör att vagnen för att gå snabbare, eller göra jobbet. Andra potentiella energiekvationer för gravitationen involverar rymd banor, galaktisk rörelse, och svarta hål.

Ändra temperaturen representerar arbete, och en potentiell energiekvationen för kemikalier mäter vanligtvis en temperaturförändring. Kemikalier lagra energi i form av obligationer. Dessa obligationer kan gå sönder och ändra position för att frigöra potentiell energi och öka temperaturen. Mätning denna förändring visar hur mycket potentiell energi en kemisk reaktion har. Burning bensin visar hur en flytande lagrar potentiell energi och släpper den för att producera extrem värme.

Kärnkraftsliknande klyvning är ett exempel på nukleär potentiell energi. Effekt är lika med arbete som utförts under en viss tid, och kärnkraft kan beräknas från en nukleär potentiell energiekvationen. Denna energi lagras i de mycket snäva förbindelser mellan de delar som utgör atomer. Under kärnklyvning, atomer absorberar extra delar och blir instabila. När atomerna bryta ner till mer stabila atomer, de frigör energi som lagrats i de snäva anslutningar som bryter.

  • En gitarr strängar lagra elastisk potentiell energi.
  • Fission eller delning av atomkärnor, är potentiell kärnenergi.