Vilka är de olika typerna av GMO-grödor?

July 6

I det förflutna, ympning, hybridisering, och korsning användes för att modifiera växtegenskaper. På senare tid har tekniken utvecklats för att direkt manipulera gener för att ändra egenskaper hos en växt. Många genetiskt modifierade organismer (GMO) har utvecklats för att göra livsmedelsgrödor, såsom majs och potatis, som är resistenta mot skadedjur och ogräsmedel. Andra GMO-grödor, som tomater, har utformats med andra mål, som att öka hållbarheten på produkterna, vilket gör växter kall- och torka-toleranta, och förbättra deras näringsinnehåll.

Tomater var den första av de kommersiella GMO-grödor. De ändrades för att öka hållbarheten så när de kom fram till marknaden skulle de fortfarande vara fast. Corn blev ytterligare en av de första genmodifierade GMO-grödor när gener från Bacillus thuringiensis (BT) bakterier infördes i Corna € s genetiska material som insekticid för att bekämpa insekter som livnär sig på växten. Sedan dess har genteknik med bt lyckats förbättra motståndet från andra växter till insekts predation. Potatis och bomull är andra transgena GMO-grödor som framgångsrikt har införlivat bt protein som ger växterna insektsdödande egenskaper.

Sojabönor och majs är de mest odlade GMO-grödor. På grund av överflödet av soja, majs och bomull GMO-grödor, har många GMO-produkter in i livsmedelskedjan. Även om många av de grönsaker som finns i producera avsnitt av den genomsnittliga mataffären arenâ € t GMO-grödor, en stor andel av de bearbetade livsmedel som säljs i USA innehåller GMO ingredienser.

Majsolja, majssirap, majsmjöl, majsstärkelse och fruktos innehåller ofta ingredienser som framställts av GMO majs. Sojaolja, tofu, tempeh, lecitin, och sojamjöl är bara några av de produkter som innehåller GMO sojabönor. Vegetabilisk olja och bomullsfröolja är produkter som vanligen tillverkade av GMO bomull.

Användningen av livsmedels GMO-grödor är en kontroversiell fråga. Vissa hävdar att det är billigare att producera GMO-livsmedel eftersom rekombinant DNA-teknik har gjort det möjligt att undvika användning av kemikalier som bekämpningsmedel. Förespråkarna menar att livsmedels GMO-grödor är nödvändiga för att föda den växande världsbefolkningen.

På andra sidan finns människor som motsätter mat GMO-grödor. De hänvisar ofta till dem som Frankenfoods och är oroliga för att intag genmanipulerade livsmedel kan skapa allvarliga allergier och andra negativa hälsovillkor. För dem som är oroade över GMO-livsmedel, är det bästa sättet att undvika dem för att köpa mat som är certifierad vara 100% ekologisk.

  • Den amerikanska kräver inte märkning av genetiskt modifierade (GMO) mat.
  • Majsstärkelse är ofta tillverkade av GMO majs.
  • Frukt och grönsaker är ofta genetiskt modifierade.
  • Användningen av livsmedels GMO-grödor är en kontroversiell fråga.
  • GMO majs används för majsolja, majssirap och mer.