Vad är Gomphosis?

August 19

En gomphosis är ett joint som förankrar en tand till sitt uttag. Dessa leder har ett mycket begränsat utbud av rörlighet för att hålla tänderna stadigt på plats, även om såsom illustrerat med hängslen, är det möjligt att flytta dem stegvis över tid. De linje den övre och undre käken i varje tand uttag, och är även känd som peg och ledskål. Varje tand har beniga utsprång, pinnar, som spärren i sockeln med hjälp av gomphosis. Sjukdomar i munnen involverar ibland dessa fogar.

Denna särskilda led är ett exempel på en synarthrosis, ett förband med begränsad till några rörelser. Flera andra lederna av denna typ kan hittas i kroppen, inklusive anslutningarna mellan plattorna i skallen. Den gomphosis består av fibrös vävnad, en samling av tuffa ligament som fäster till uttaget och basen av tanden. När människor växer upp och förlorar sin ursprungliga uppsättning av mjölktänder, de nya tänderna utvecklar gomphoses att förankra dem i käken.

En sjukdom som kan påverka gomphosis är skörbjugg, en sjukdom av bindväv. Bindväv såsom ligament runt tänderna, liksom tandköttet, kan börja lösas upp. Patienter med obehandlad skörbjugg kan utveckla lösa tänder som så småningom kan falla ut eftersom fogarna är för instabil. Periodontal infektion och inflammation kan också skada skarven, orsakar smärta och erosion i den mjuka vävnaden. Övrig tid, kan kroniska tandproblem lossa ledband och leder till tandlossning eller instabilitet.

Patienter med hängslen och hållare utnyttja det begränsade rörelseområdet erbjuds av gomphosis att dra tänderna i nya positioner. Detta kan vara nödvändigt för en mängd olika skäl. Målet är att anpassa tänderna jämnt för att skapa en stark, hälsosam bett. Hängslen justeras stegvis över tid för att dra och skjuta tänderna på plats. Mellan varje justering, tänderna och käken har tid att återhämta sig.

Tandläkare kan stöta på gomphosis i olika förfaranden på tänderna, särskilt extraktioner. I en extraktion, arbetar tandläkaren att avlägsna en tand i ett stycke, var noga med att få de tandrötter och allt annat fäst vid tanden. Förekomsten av tuffa ligament kan göra en extraktion utmanande, och tandläkaren måste använda lämpliga nivåer av tryck för att försiktigt dra ut tanden utan att skada käken. Efter en extraktion, kan tandläkaren behöva behandla uttaget för att begränsa risken för infektion och hålla patienten bekväm.

  • Hängslen justeras stegvis över tid för att dra och skjuta tänderna på plats.
  • Tandläkare kan stöta på gomphosis under olika tandläkarmottagningar som tandextraktioner.