Vad är tvättsoda?

November 12

Tvättning soda är en starkt alkalisk kemisk förening som kan användas för att ta bort envisa fläckar från tvätten. Det har också många användningsområden runt huset, och den används i en rad industriella applikationer. Tvätt soda bör inte förväxlas med tvättmedel, vilket är en pulveriserad tvål används som rengöringsmedel; det är inte heller samma sak som bakpulver, även om de två föreningarna är nära besläktade.

Den kemiska formeln för tvätt soda är Na 2 CO 3, och det är också känt som natriumkarbonat. Det är ett salt av kolsyra, en kemikalie som producerar ett brett sortiment av salter kollektivt kallas karbonater. En vanlig källa till tvätt soda är askan av växter; av denna anledning, är det ibland kallas soda. Natriumkarbonat kan också skapas från natriumklorid, även känd som bordssalt.

I tvättstuga, åstad tvätt soda flera saker. Den höga alkalinitet tvätt soda hjälper det verka som ett lösningsmedel för att ta bort en rad fläckar, och till skillnad från blekmedel, inte tvätt soda vanligtvis inte fläckar. Den används också i tvättmedelsblandningar för att behandla hårt vatten; tvättsoda binder till mineraler som gör vattnet hårt, vilket gör tvättmedel att skumma ordentligt så att kläderna kommer att komma ut ren, utan några rester. Natriumkarbonat används också av vissa textilkonstnärer, eftersom det hjälper färgämnen följa tyg, vilket resulterar i djupare penetration och en längre varaktig färg.

Runt huset, kan tvätt soda användas för att avkalka saker som kaffemaskiner och badrum kakel som kan ackumuleras mineralfyndigheter till följd av exponering för hårt vatten. Den kan också användas för att strippa golv av vax, så att de kan lackeras, och för andra beröring städjobb som skura spisen. Du bör använda handskar vid rengöring med tvätt soda, eftersom det kan orsaka hudirritation. Förresten, är det bästa sättet att behandla vissa typer av kemiska bränn med bakpulver, även kallad natrium bi karbonat, eftersom det är en buffert och det kommer att neutralisera både syror och alkalier. Att behandla en fluorvätesyra brännskada, tillämpas bakpulver blandat med vatten till platsen för bränningen i flera minuter, spola såret med vatten och kontakta läkare.

Många marknader löper tvätt soda, vanligtvis med andra tvättprodukter. Vissa företag gör blandade diskmedel med tvätt soda som är speciellt formulerade för hårt vatten, och du kan också hitta tvätt soda på egen hand. Eftersom natriumkarbonat kan vara farligt i stora mängder, se till att hålla tvätt soda oåtkomligt för barn och husdjur, och tydligt märka containern för att indikera att det är frätande. Det kan vara skadligt för ögonen, irritera lungorna vid inandning och kan orsaka magsmärtor eller kräkningar om stora doser sväljs.

  • Tvätt soda har hög alkalinitet, vilket ger den fläckborttagning förmåga.
  • Tvätt soda kan skapas från bordssalt.
  • Tvätt soda kan hjälpa ta bort fläckar från tvätten.
  • Natriumkarbonat kan vara farligt i stora mängder.