Vad innebär det att få den "Sista Laugh"?

November 6

Om en person får "sista skratt", då han eller hon uppnår vanligtvis något eller på annat sätt är framgångsrik i en satsning. Denna fras i synnerhet används ofta för att indikera att någon har misslyckats i det förflutna, eller har inte varit den mest framgångsrika i en viss satsning tidigare. Tanken på att få en "sista skratt" bygger på tanken att varje person som konkurrerar om ett visst mål kommer sannolikt att skratta på att uppnå det. I denna mening, den som skrattar sist är den som uppnår slutliga segern, eller vem utmärker över alla andra i slutförandet av ett mål.

Ursprunget till uttrycket "sista skratt" härstammar från en längre fras som har medverkat i ett antal olika former i hela olika tider. En av de äldsta inkarnationer av fras finns i en engelsk pjäs från ca 1607 med titeln "The Christmas Prince", där det sägs, "Han laugheth bästa som laugheth till slutet." Detta uttryck kan ha varit i populära användningen på den tiden, men det här är bland de äldsta kända register över dess användning. Även om det inte använder exakta ord "sista skratt," detta uttryck har varit i användning och förändrats över tiden.

Nyare versioner av denna fras eller idiom innehåller normalt mer nutida språkbruk men ge samma grundläggande känslor. Till exempel, moderna uttryck är "Han skrattar bäst som skrattar sist" och "Den som skrattar sist, skrattar längst." Båda dessa uttryck används för att indikera tanken att någon som är den sista personen att skratta, eller vem som har den längsta skratta, är på något sätt det mest fulländade eller framgångsrika. Samma koncept har förkortats och utvidgas till enklare substantiv frasen "sista skratt", som vanligtvis tillskrivs någon, till exempel "Han hade de senaste skratta."

I populär användning, en person som får den "sista skratt" är vanligtvis kunna lyckas trots tidigare misslyckanden, vilket innebär att han eller hon har skrattat på innan. En säljare, till exempel, kan vara en del av en större konkurrens för att få de mest försäljning inom en månad för att vinna en belöning eller betala bonus. Om detta säljare har kämpat för att sälja produkter i stora delar av månaden, då andra kan vara "skratta" i seger när de säljer mer varor eller tjäna mer pengar genom försäljning. Att säljare kan ha "sista skratt," men om han eller hon lyckas göra en enorm försäljning i de sista dagarna i månaden, vilket tillåter honom eller henne att vinna tävlingen.