Vad är Kryokirurgi?

October 24

Kryokirurgi ibland kallas kryoterapi, är processen med att använda de extremt låga temperaturer som produceras av flytande kväve eller argongas på ett kontrollerat sätt i syfte att förstöra onormal eller sjuk vävnad. Kryokirurgi är vanligtvis en effektiv process eftersom frysning temperaturer orsakar iskristaller att bilda insidan av den valda vävnad, vilket gör att onormala celler att riva sönder.

För externa hudproblem, kan cryosurgery vara en mycket effektiv, snabb behandling kräver ingen återhämtningstid. Flytande kväve appliceras direkt till de onormala cellerna med en bomullspinne eller en sprutanordning, varideade huden som senare kommer att falla av allt på egen hand. Kryokirurgi är det vanligaste sättet läkare bli av vårtor, mol och hud taggar. Små fläckar av hudcancer och precancerösa hudceller är också kandidater för en framgångsrik kryokirurgiska behandling.

Kryokirurgi kan också användas för behandling av inre sjukdomar. Prostatacancer, cervikala störningar, levercancer, och till och med hemorrojder har alla varit effektivt behandlas med kryokirurgi. Kryokirurgi utvärderas för närvarande som en behandling för flera andra cancerformer, inklusive kolon, njure, och bröstcancer. Forskare är också att utvärdera effektiviteten i cryosurgery när den används tillsammans med andra cancerbehandlingar såsom strålbehandling, kemoterapi eller hormonterapi.

Att behandla interna förhållanden, flytande kväve eller argongas cirkuleras genom ett ihåligt rör som kallas en Cryoprobe, vilken är placerad i kontakt med problemområdet. En boll av iskristaller bildas runt sonden, frysning de närliggande cellerna. Efter kryokirurgi, tinar den frusna vävnaden och är naturligt absorberas av kroppen.

Kryokirurgi kan ha biverkningar, men de tenderar att vara mindre allvarliga än de risker som är förknippade med kemoterapi, strålbehandling eller operation. Biverkningar varierar beroende på var tumören är belägen. Om livmoderhalsen behandlas, kan en kvinna uppleva några blödningar, smärta eller kramper. Om hudcancer behandlas, kan patienten ha svullnad, ärrbildning, eller en brännande känsla i det behandlade området. Om processen används för att behandla tumörer i ben, kunde kryokirurgi orsaka närliggande benvävnad för att förstöras eller slås sönder.

Trots dessa risker har cryosurgery många fördelar. Det är mycket mindre invasiv än traditionella kirurgiska metoder, kemoterapi eller strålterapi och mycket billigare också. Läkare kan fokusera kryokirurgisk behandling på problemet enda område, vilket begränsar förstörelsen av frisk vävnad. Kryokirurgi blir alltmer populärt med patienter som inte är bra kandidater för traditionella kirurgiska metoder på grund av ålder eller andra medicinska tillstånd.

  • Frys behandlingar kan ta bort plantar vårtor, som tenderar att växa på bollarna på fötterna.
  • Kryokirurgi kan användas för att ta bort plantar vårtor, som förekommer på fotsulorna.
  • Vårtor kan avlägsnas med hjälp av flytande kväve.
  • Frysning vårtor med flytande kväve orsakar ofta blåsor att bilda där behandlingen utfördes.
  • Kryokirurgi har använts för att effektivt behandla prostatacancer.