Vad är Frozen Shoulder?

July 6

Självhäftande capsulitis eller frusen skuldra är ett tillstånd som påverkar rörelseomfång i axeln, och för vilka läkarna inte ha en exakt förklaring till varför det sker. Villkoret har tre faser: en tidig smärt stadium, där axeln känns smärtsamt och smärta kan hämma rörelseomfång i axeln, den frusna stadium där skuldra rörelse kan vara mycket begränsad, och upptining skede när vissa rörelseomfång återställs till drabbade axel. Frusen skuldra brukar oftast förekomma hos personer över 40, och kan vara vanligare bland personer med autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelproblem, hjärtsjukdomar och diabetes.

Whatâ € s verkligen inträffar när du har fryst axel inflammation i axeln kapsel, som är den bindväv mellan överarmsbenet (arm ben) och axelbenet (scapula). Svullnaden kan minska de normala mängder vätska närvarande för att smörja lederna, vilket resulterar i minskad förmåga att röra fogen. Frusen skuldra drabbar oftast bara ena axeln, men det kan avsevärt och ibland permanent försämra rörelse till den punkt där det är nästan omöjligt att göra enkla rutinuppgifter, som att flytta en gaffel till munnen eller borsta håret.

Inledande symptom på sjukdomen, under den smärtsamma scenen, definitivt föreslår ett besök på din läkare. Vissa läkare tror att tidigare diagnos av frusen skuldra är fördelaktigt eftersom en sjukgymnastik regim kan omedelbart börja. Detta kan bidra till att återställa större rörelseomfång till axeln. Även när patienterna når upptiningssteget, inte alla rörelseomfång kommer att återställas till den drabbade leden, arm och skuldra. Tidigt ingripande bådar gott för bättre återhämtning från detta villkor.

Om din läkare misstänker frusen skuldra, kommer han eller hon förmodligen få mest information genom en enkel fysisk undersökning för att kontrollera din rörelseomfång. Medicinsk historia, särskilt för att kontrollera om någon av de ovan nämnda villkor, kommer att beaktas och din läkare kan också beställa röntgen eller ett test magnetisk resonanstomografi (MRT) för att specifikt utvärdera inflammation i axeln kapseln. När diagnosen är bekräftad, läkare hänvisar oftast patienter till sjukgymnaster att omedelbart påbörja rörelseomfång övningar som kan hjälpa till att återställa större funktion axelleden.

För att ta itu smärta, kan läkarna anser förskrivning icke-steroida antiinflammatoriska (NSAID) läkemedel som ibuprofen eller naproxen natrium, eller andra NSAID endast tillgänglig genom recept. Att behandla akut smärta, vissa läkare gör injicera steroider i axelleden, men denna behandling ISNA € t rekommenderas alltid, och särskilt bör inte upprepas ofta. Vissa steroider kan faktiskt orsaka mer skada på axelleden, särskilt om det används ofta. Läkare kan också ordinera omväxlande användning av värme och kyla för att lindra inflammation. Några läkare rekommenderar operation för att avlägsna ärrvävnad från axelleden.

En annan möjlig behandlingsmetod för frusen skuldra är transkutan elektrisk nervstimulering. Denna behandling i princip levererar små skurar av el längs drabbade nerver via elektroder som är tejpade på huden. Det är tänkt denna behandling kan stimulera produktionen av endorfiner och lindra viss smärta. Det wonâ € t total ökning rörelseomfång, men kan prövas när patienter avsevärt påverkad under smärtstadiet.

Nyckeln till återhämtning från frusen skuldra är att hålla behålla så mycket rörelse i det drabbade axeln som möjligt. Patienter rekommenderas att följa alla rekommendationer med sjukgymnast och att göra alla föreslagna övningar och sträckor på schemat. Oftast är det patienter som donâ € t söker behandling som sluta med signifikant försämring av axelleden. För att förhindra detta, nitiskt följa övningen schema din läkare eller sjukgymnast antyder och hålla, som smärta eller brist därav tillstånd, försöker flytta axeln så mycket som möjligt. Även med rehabiliterande terapi kan en viss försämring av det gemensamma kvar, men med noggrant guidad träning, har du störst sannolikhet för att återställa större utbud av rörelse och att få tillbaka användningen av din arm och skuldra.

  • Ett paket av naproxen natrium piller, som kan hjälpa till med en frusen skuldra.
  • Tidig diagnos av frusen skuldra är fördelaktigt, eftersom sjukgymnastik för att behandla det kan börja direkt.
  • Kronisk skuldra kan vara ett tecken på frusen skuldra syndrom.