Vad är lampworking?

February 20

Människor är intresserade av vackra och unika handgjorda smycken finner sig ofta undrar hur man skapar lampwork glaspärlor. Lampworking är ett hantverk som innebär att man använder en fackla att smälta rör eller stavar av färgat glas. När glaset är smält, är speciella verktyg som används för att forma den till pärlor av olika storlekar och former. Samma lampworking tekniker som används för att göra glaspärlor kan även användas för att skapa känsliga letar brevpressar, statyetter, eller julgransprydnader som prisade bland konstsamlare.

Lampworking har utövats i hundratals år och har en lång tradition av popularitet i Italien och Frankrike. Först hantverkare använde lågan av en oljelampa att skapa sina projekt. Idag, emellertid, propan, naturlig, gas, eller butan ficklampor är vanligast, med antingen luft eller rent syre användes som oxidationsmedel.

De mest populära typer av glas som används i lampworking är borosilikatglas, eller "hårt glas," och sodaglas, som också kan kallas "mjukt glas." Borosilikatglas brukar anses lättare för nybörjare att arbeta med eftersom det är mer förlåtande av små fel i tekniken, men det är också dyrare och kommer i färre färger. Bly glasrör var en gång populärt bland människor som är intresserade av lampworking, men oron för hälsorisker och miljösäkerhet har minskat efterfrågan på detta material.

Det är vanligt att människor förväxlar lampworking med glasblåsning. Glasblåsning kräver att crafteren använda ett blåsrör för att blåsa upp en bit av flytande glas. I motsats härtill involverar lampworking forma smält glas genom användning av tyngdkraften, olika verktyg, eller blåsning in i änden av glasröret. Men både lampworking och glasblåsning använder många av samma verktyg och ett antal konsthantverkare är kunnig inom båda områdena.

När du söker efter exempel på lampwork glaspärlor, är du sannolikt att hitta en imponerande mängd olika alternativ att välja mellan. Vissa pärlor är enkla cirklar eller ovaler med texturpunktmönster dekorerar ytan. Andra är fyrkantiga, trekantiga eller stavformad för att ge smycken maker med mer design flexibilitet. Det finns också ett antal konstnärer som använder lampworking att göra pärlor som är i huvudsak mini skulpturer, fånga bilden av allt från en enda ros till en kolibri.

Lampwork glaspärlor har en one-of-a-kind skönhet, utan två är exakt likadana. International Society of Glass Beadmakers, en branschorganisation som bildades 1993, är den ledande auktoritet på trender i lampworking. Denna grupp sponsrar även klasser i USA och utomlands för att hjälpa människor som är intresserade av att lära sig att göra sina egna glaspärlor.

  • Lampworkers får använda propan facklor i sitt arbete.
  • Lampworking kan producera unika glaspärlor.
  • Ursprungligen var oljelampa lågor används i lampworking.