Nätverks Grundläggande: Förstå Protocols

February 19

Protokoll och standarder är det som gör näten arbeta tillsammans. Protokoll gör det möjligt för de olika komponenterna i ett nätverk för att kommunicera med varandra. Standarder gör det också möjligt för nätverkskomponenter tillverkade av olika företag att arbeta tillsammans.

Ett protokoll är en uppsättning regler som möjliggör effektiv kommunikation ska ske. Du möter protokoll varje dag.

Till exempel när du betalar för dagligvaror med ett bankkort, expediten först talar om hur mycket de matvaror kostar. Du dra ditt betalkort i kortläsaren, punsch i ditt säkerhetskod, ange om du vill ha pengar tillbaka, ange beloppet av pengar tillbaka om du så anges, sedan kontrollera det totala beloppet. Förutsatt beloppet är auktoriserad, maskinen ska skriva ut ditt kvitto.

Utbyten som att använda betalkort följer samma regler varje gång de inträffar.

Datanät beror på många olika typer av fast definierade protokoll för att fungera. Nätverkskort måste veta hur man pratar med andra nätverkskort för att utbyta information, måste operativsystem vet hur man talar med nätverkskort för att skicka och ta emot data i nätverket, och tillämpningsprogram måste veta hur man pratar med operativsystem i För att veta hur man hämtar en fil från en nätverksserver.

Protokollen finns i många olika typer. På den lägsta nivån, protokoll definiera exakt vilken typ av elektrisk signal representerar en en och vilken typ av signal som representerar en nolla. På den högsta nivån, protokoll tillåta en datoranvändare i USA för att skicka e-post till en annan dator användare i Nya Zeeland.

Olika protokoll tenderar att användas tillsammans i matchande uppsättningar kallas protokollsviter. De två mest populära protokollsviter för nätverkande är TCP / IP och Ethernet. TCP / IP ursprungligen utvecklats för Unix-nätverk och är protokollet av Internet och de flesta lokalområdet nät. Ethernet är en låg nivå protokoll som anges de elektriska egenskaperna hos nätverksmaskinvaran som används av de flesta lokala nätverk.

En tredje viktig protokoll är IPX / SPX, som är ett alternativ till TCP / IP som ursprungligen utvecklades för NetWare-nätverk. I början av nätverk, var IPX / SPX ofta används i lokala nätverk, men TCP / IP är nu den föredragna protokollet.