Vad är Vitamin B5 brist?

February 26

Vitamin B5-brist är en något kontroversiellt ämne. Människor söker efter detta på Internet kommer att hitta många artiklar som oftast är kopplade till försäljningsplatser som tyder rutin brist på detta vitamin, vilket tillstånd som sträcker sig från akne till depression och så vidare. Medan låga mängder av detta vitamin ibland noteras, bör det nämnas att sann vitamin B5-brist är mycket sällsynt. Det bör också sägas att det finns oftast ingen skada i att ta denna form av B eller pantotensyra som ett komplement, men att det inte alltid är nödvändigt.

I de fall där vitamin B5-brist har verkligen observerats, var villkoret ofta induceras via svält eller extremt strikta dietåtgärder. Symtom på detta tillstånd är vanligtvis trötthet, utmattning eller slöhet. Några symptom på depression har noterats för.

Ofta den enda gången medicinska bevis tyder brist kan uppstå utanför dessa extrema förhållanden, är om folk inte tar i livsmedel och lider av sjukdomar som anorexi eller alla mycket undernärda. Itâ € s föreslagits att andra orsaker till vitamin B5-brist kan innefatta rökning eller drickande, och att ibland låga nivåer av pantotensyra också är kopplade till användningen av hormonella preventivmedel, särskilt hos kvinnor som är äldre än 35. Även med någon eller alla av dessa beteenden, en brist kan inte hittas.

En av anledningarna till detta är på grund av de många källor för denna vattenlösligt vitamin. Det finns i spannmål, grönsaker, de flesta kött och fisk, och i vanliga frukter som apelsiner och bananer. Det finns också några förslag om att den mänskliga kroppen kan göra vissa vitamin B5, vilket skulle kunna ge en färdig leverans om födointag ISNA € t nog. För de flesta människor, äta en kost som antingen har starka protein delar eller som bygger huvudsakligen på spannmål, vilket skulle kunna beskriva kött eater eller vegetariskt tendenser, kommer sannolikt att ge tillräckliga nivåer av vitaminet.

Även sällsynta, shouldnâ vitamin B5-brist € t nödvändigtvis förbises som ett potentiellt problem, särskilt om någon av de ovan nämnda riskfaktorer förekommer eller symtom uppträder som verkar i linje med låg pantotensyra. Egentligen är dessa symtom är ganska lika om andra B-vitaminer är låga också, och brister i andra typer av B-vitaminer kan vara vanligare. Om en person misstänker en vitamin B5-brist, itâ € s verkligen värt att diskutera saken med en läkare, som kunde bekräfta detta genom blodprov och leta efter andra faktorer som orsakar nuvarande symtom såsom låga nivåer av andra B-vitaminer.

  • En vitamin B5-brist kan leda till trötthet och slöhet.
  • Vitamin B5 finns i apelsiner och bananer.
  • B-komplex vitamintillskott innehåller vitamin B5.
  • Vitamin B5 kan hittas i frukt, som bananer.
  • Människor som är kroniskt brist på vitamin B5 kan bli deprimerade.
  • Vitamin B5 finns i många livsmedel, inklusive fisk.