Vad är Suiseki?

March 6

Suiseki är ett japanskt ord som betyder "vatten sten." Det används för att hänvisa till den japanska traditionen av sten insamling och uppskattning, samt att stenarna själva. Det är en bland många traditionella japanska estetiska arts och suiseki displayer kan ses i japanska hem, trädgårdar och museer. I samhällen utanför Japan där denna konst praktiseras, kan shows hållas för att utsätta människor för denna konstform, och några konstnärer reser med sina samlingar för att visa sina stenar på framträdande museer och kulturcentra.

Denna konstform tycks ha sitt ursprung i Kina, där människor har uppskatta den naturliga estetiska skönhet välformade stenar i över två tusen år. Gongshi eller Scholar s Rocks, fortsätter att värderas i Kina, och de finns ofta på displayen i trädgården. Både suiseki och Gongshi brukar visas på egen hand, som fristående objekt som inbjuder uppskattning, prospektering, och kommentarer.

Stenarna som används i suiseki är naturligt bildas. Även människor kan tvätta dem, är stenarna inte ristade eller behandlas. Målet är att uppskatta stenen som det skapades av naturen, snarare än att försöka forma stenen för att passa en viss estetisk ideal. Några av stenarna är monterade på träklossar, i vilket fall de är kända som suiseki Daiza. Mörka stenar tenderar att gynnas, liksom stenar med rika estetiska detaljer som ådring och variationer av färg. Stenar från exotiska platser kan värderas om de har en estetiskt tilltalande form, men ensam exotism är inte tillräckligt för att kvalificera en sten för en display.

Några stenar väljs eftersom naturen har sakta gjuten dem till en specifik form. Stenar Landskap i synnerhet är mycket populära, med människor som söker sig stenar som ser ut som vattenfall, bergskedjor och andra naturliga funktioner. Landskaps suiseki användes ofta i bonsai som dekorativa brytningar. Men abstrakta stenar också kraftigt haft, och andra stenar kan ta på formerna av växter, djur och andra figurer.

Liksom andra traditionella japanska konster, är suiseki visas i Japan av mästare i farkosten. Folk utanför Japan kan också studera med mästare, även om vissa människor försöker att studera med böcker och resor till suiseki displayer. Det tar år av studier och arbetar med stenar för att bli behöriga till denna konst, och studera andra japanska estetiska traditioner kan vara mycket viktigt, eftersom det gör det möjligt för eleven att betrakta det inom ramen för en större estetisk tradition.

  • Bonsai använder ofta suiseki som dekorativa accenter.