Vad är Vete Meat?

January 15

Vete kött är en livsmedelsprodukt tillverkad av vetet derivat gluten, och liksom sojabaserad tofu, används det i vegan mat som alternativ till kött. Först utvecklades i Kina för att tillgodose antingen kraven i vegetariska buddhistiska munkar eller royaltyn under deras meatless fastan, är vetekött mycket populär i Asien. Sedan introduktionen i väst under det sena nittonhundratalet, har förvärvat följande där samt för sina många hälsofördelar. Den är rik på viktiga vitaminer, mineraler, proteiner och aminosyror, och till skillnad från verkliga kött, inte innehåller någon kolesterol.

För att göra vete kött, är vetemjöl blandas med vatten för att bilda en deg. Denna deg sedan knådas under rinnande vatten tills stärkelse löser sig och tvättas bort. Det är en bra idé att spara den upplösta stärkelse vatten, eftersom detta kan komma till nytta i att göra bröd, kex och glass. Den stretchiga och olösliga massa som är kvar kallas gluten. Denna råa gluten sedan kokas för att bilda vetekött.

Det finns olika sätt att laga mat gluten att få vete kött. I den traditionella metoden är vetegluten sjuda i vatten smaksatt med sojasås, en tång som kallas kombu och ingefära. Det är emellertid möjligt att använda många olika typer av smakämnen. Gluten har ingen smak och så lägga till en smak till buljongen ger gluten just den smaken. Olika typer av gluten kött kan erhållas genom att tillsätta en mängd olika smaker som kyckling, nötkött, skinka, mock Anka, biff och grönsaker.

Det är viktigt att inte låta buljongen koka, eftersom detta kommer att göra vetekött svampiga och bröd-liknande. Simmering eller långsam tillagning i en tryckkokare är att föredra. Efter sjud under några timmar, tar den resulte vetegluten kött på en seg konsistens som liknar den hos riktigt kött.

Göra gluten kött från vetemjöl på traditionellt sätt kan vara en lång och, för nybörjare, en hit och miss processen. Det kan vara mindre tidskrävande att köpa färdiga gluten kött eller gluten mjöl; gluten mjöl endast behöver blandas med vatten för att få gluten. Den färdiga vetekött får saluföras under olika monikers såsom gluten kött, mock Anka kött, seitan eller mian jin. Dessa finns ofta i stormarknader, hälsokostbutiker och asiatiska mataffärer.

  • Kombu, som ibland används för att göra vetekött.
  • För att göra vete kött, är vetemjöl blandas med vatten till bildning av en deg, som därefter knådas under vatten.