Vad är en Granny Smith-äpple?

November 15

En Granny Smith äpple är en relativt skarp äpple som är ljusgrön färg. Det är allmänt avnjutas i det råa form som ett mellanmål, men det är kanske mer vanligen används för matlagning och bakning. Vanligtvis mindre i storlek än sina populära Red Delicious och Golden Delicious kusiner, Granny Smith är normalt tillgängliga under hela året i mycket världen.

Till skillnad från de omtyckta Läckra sorter, som normalt gynnas för rå konsumtion, är en Granny Smith äpple vanligtvis det första valet för pajer, tårtor och andra bakverk desserter. Detta brukar tillskrivas dess fasthet, vilket håller sig väl under värme och sötma äpplet förvärvar när kokta.

Ett betydande antal sallader som inkluderar råa äpplen använder Granny Smith-äpple stam av flera skäl. När skivade, är denna sort naturligt mer resistent mot bryn att andra typer av råa äpplen ge efter för. En Granny Smith appleâ € s syrlighet spelar också bra mot sötare ingredienser i fruktsallader som päron, druvor och torkade tranbär. Många konsumenter också gynna Granny Smith äpple för sallader baserade på dess pålitliga skärpa.

Den Granny Smith-äpple skapades 1868 av Maria Smith i Australien. Vid invandrat till Australien, blev hon och hennes man tog värvning av ett statligt program som främjat utvecklingen av landsbygden i landet. Smith använde resterna av en fransk krabba äpple från Tasmanien för att utveckla en ny stam som blomstrade i hennes gård. När den nya sorten var fullt utvecklad, bjöd hon en lokal frukt bonde att prova det.

Bonden introducerade den sort som livsmedelsaffär och grossist frukt säljare och det fortsatte att vinna popularitet under de närmaste decennierna. Den Granny Smith-äpple vunnit olika utmärkelser i jordbruks tävlingar från 1890 till 1892. Tyvärr Smith bodde aldrig att se henne äpplet blivit känd när hon dog 1870 vid en ålder av 71, bara två år efter införandet för allmänheten äpplet som bar henne namn.

  • Granny Smith-äpplen är syrliga och ljusgrön färg.
  • En Granny Smiths syrlighet kan balansera sötare frukt i en sallad.
  • Granny Smith-äpplen med en Red Delicious äpple.
  • En Granny Smith-äpple.