Vad är en Träbearbetning svarv?

September 25

Bland de otaliga verktyg tillgängliga för att skapa dekorativa eller funktionella produkter är ett verktyg som kallas en svarv, som snurrar materialet vid en kontrollerad hastighet så att en latheworker kan trycka en skarpt verktyg mot materialet för att forma det. En träbearbetning svarv är en svarv särskilt utformade för att hantera olika typer av trä, i motsats till en metall svarv som hanterar uteslutande metall, eller en glassworking svarv, vilken fungerar på ett helt annat sätt än andra typer av svarvar. Den träbearbetning svarv är den äldsta typen av svarv, förmodligen går tillbaka till antikens Egypten - i en icke-motoriserad version, förstås.

Den träbearbetning svarv är ett unikt verktyg för träbearbetning eftersom till skillnad från många andra träbearbetning processer, snurrar virket medan verktyget förblir mestadels stillastående. Den träbearbetning svarv kan komma i en mängd olika stilar och storlekar, men de flesta svarvar är antingen mindre bords svarvar, eller större fristående svarvar med egna ben som kan skruvas fast i golvet. En träbit är ansluten till en roterande spindel på spindeldockan av svarven, och säkras vid den andra änden till en dubbdocka eller slutartikel. Den roterande spindeln hos den träbearbetande svarven vänds sedan antingen av en motor eller av en icke-motoriserad fotpedal, som sedan i sin tur roterar träbiten.

En verktygs resten är fäst till basen - eller säng - av svarven och löper parallellt med spinn trä. Verktyget Resten ger användaren en solid, stabil yta att placera en handhållen mejsel eller annat skärverktyg. Detta verktyg resten förhindrar skärverktyget från att röra sig för mycket eller hoppa ut från möbelsnickare hand, vilket möjliggör stabilitet och exakta snitt. Att hålla sandpapper till den fortfarande snurrar träbit är inte ovanligt och tillåter woodworker att avlägsna skräp och oavslutade kanter från nedskärningar. Denna teknik kan vara farligt och bör reserveras för enbart proffs.

I allmänhet finns det två typer av träbearbetning svarvning: fronten svarvning och spindel svarvning. Spindel svarvning handlar om att sätta en lång träbit mellan två spindlar på spindeldockan och dubbdockan, som nämnts ovan. Slutresultatet är långa och rörformigt, liksom ett bordsben. Skal vridning innebär fastställande av träet till en frontplatta, som sedan är fäst till en spindel på bärramen för träbearbetning svarv, som tillåter woodworkeren att skapa en produkt som är kortare och bredare än spindel vände trä. Trä skålar är ofta överstycke vänt.

  • En träskål gjord på en träbearbetning svarv.