Vilka är de vanligaste efterverkningarna av en stroke?

May 21

Efterverkningarna av stroke beror på dess svårighetsgrad, det område i hjärnan som skadats, och typen av stroke. Strokes kan skada hörsel och tal, syn, och förmågan att tugga och svälja. Dessutom kan en stroke påverka förmågan att tänka klart eller orsaka förlust av rörlighet i en kroppsdel. Återställning från en stroke kan ta år, men framsteg inom medicinen har lett till fler stroke vinna sina funktionshinder.

Även om det inte är vanligt att en stroke för att orsaka hörselskador, många stroke har fortfarande svårt att förstå tal direkt efter attacken. Det kan också vara svårt för dem att tala om musklerna i munnen påverkas. Deras tal ofta något sluddrigt, och detta kan kräva en logoped för att övervinna.

En stroke överlevande kan se föremål närmare eller längre bort än de egentligen är. Vardagen kan påverkas av detta på ett subtilt sätt; till exempel, kan med framgång nå för en kaffemugg ta flera försök. Dessutom kan slag överlevande inte tillräckligt bra för att köra bil.

Om musklerna i munnen påverkas, kommer en stroke överlevande sannolikt skulle uppstå något problem tugga och svälja mat. Det är allmänt rekommenderas att äta mjuk mat som inte lätt kan kvävas tills återfå styrka och känsla i munnen. Efterverkningarna av en stroke är inte alltid omedelbart uppenbara, men; en stroke överlevande kanske inte är medvetna om bristen på känsla i vissa delar av hans eller hennes mun.

Oförmåga att tänka klart är också bland de vanligaste efterverkningarna av en stroke. En stroke överlevande kanske inte kommer ihåg hur man gör något som han eller hon gjorde en gång regelbundet, som make kaffe. I vissa fall, den person vet alla de steg som krävs för att göra kaffe men förvirrar deras ordning. Det kan vara oklart varför man behöver fylla krukan med vatten innan du startar den. Han eller hon kan också glömma varför ett uppdrag startades i första hand.

Strokes orsakar ofta förlust av funktion av en eller flera lemmar. Till exempel kan en stroke överlevande finner att flytta eller känner sin vänstra arm är omöjligt. Även om det är möjligt att återhämta sig helt, andra gånger lite till ingen funktion återgår till den drabbade extremiteten. Det rekommenderas att börja rehabiliteringen så snart som möjligt för att minska risken att de efter effekterna av en stroke blir permanent.

  • Ett diagram av en ischemisk stroke och en hemorragisk stroke.
  • Den mänskliga hjärnan, inklusive blodkärl som kan vara inblandade i en stroke.
  • En stroke överlevande kan se föremål närmare eller längre bort än de egentligen är.