Vad är Ortopediska Inlagor?

January 25

Ortopediska inlägg är löstagbara bitar som kan placeras inuti skorna för att förbättra muskler och leder rörelsen. Dessa enheter kan förskrivas av läkare eller köps i allmänhet storlekar på lokala köpcentrum. De används ofta för att lindra led- och muskelsmärtor relaterade till det sätt på vilket en individ promenader.

Några av de vanligaste fotproblem som behandlas ortopediska inlägg är plantar fasciit, Achilles tendinit, hälsporre och fallna bågar. Plantar fasciit och hälsporre är två olika förutsättningar som kan skapa smärta i hälarna, en från spänningar i senor och den andra från missbildningar av benet. Achilles tendinit orsakar oftast extrem smärta i anklarna, och fallna bågar vanligtvis åtföljs av övergripande fot och ryggsmärtor. Läkare kan kräva patienter att bära flera olika typer av insatser för att upptäcka vilka som fungerar bäst för att läka den specifika smärtan ett lidande upplever.

Ortopediska skär kan tillverkas av plast, skum, eller en gel, bland andra vanliga material. Gel skär tillåter bärarens fot att sjunka något i denna formbar substans, skapar en specifik passform för varje enskild person utan att göra justeringar på produkten. Denna typ av insats används ofta för att behandla plantar fasciit och hälsporre. Skuminlägg är likaså bekväma, men ger något mer motstånd än gel, liksom en högre grad av stöd. Detta material används ofta som ett stöd kudde för personer med smärta i huvudsak återfinns trampdynan.

Plast ortopediska inlägg kan också användas för att korrigera vissa fotproblem och avvikelser. Dessa kan skräddarsydda för enskilda brukare att ge maximalt stöd och korrigering. Plast är ett hållbart material och kommer inte att ändra med formen av foten och tvingar bäraren att justera till insatsen. Dessa justeringar normalt, med tiden, kan korrigera hållning, lindra ryggont, och höja fallna bågar.

Sådana insatser finns i olika former och storlekar för att passa behoven hos bäraren, och kan passa in nästan alla typer av skor. Heel skär normalt avrundade för att passa i ryggen på skor och kan höja hälen på foten till olika höjder. Arch stöder ofta täcka hela skosulan och tillhandahålla upphöjda stödet genom centrumdelen av insatsen.

Ortopediska inlägg är också ofta för att korrigera vissa typer av ledvärk i knäna, höfter och rygg. Denna typ av insatsen är i allmänhet utformade för att stödja hela foten, i stället för endast en del av den. Stödet tillåter bäraren att minska påverkan på knä- och höftlederna används i promenader, samtidigt upplyft den nedre delen av ryggraden. Bärare kan uppleva större komfort generellt när hon gick på grund av en omfördelning av vikt. Personer som är intresserade av att köpa ortopediska inlägg kanske vill rådfråga en fotvårdsspecialist eller söka på nätet, genom olika typer av fots eller gå med smärta, genom brett urval av korrigerande skor tillgängliga.

  • Bära ortopediska inlägg kan hjälpa till att lindra stress på höftleder samtidigt går eller springer.
  • En fotvårdsspecialist kan råda skräddarsydda ortopediska inlägg för vissa patienter med fot och fotled smärta.