Vad är nagelsvamp?

November 30

Din kropp är värd miljontals mikroskopiska organismer, vissa skadliga, vissa sårande. Svampar är en typ av små, växtliknande organism som lever på kroppen eller inuti den. Till skillnad från växter, de har ingen klorofyll, en kemikalie som förvandlar solljus till mat. För att överleva, svampar upp näring från andra levande eller döda ting. De trivs i varma, fuktiga platser, som under tånaglarna.

Det uppskattas att omkring 36 miljoner människor i USA har onykomykos, en svampinfektion spik infektion. Nagelsvamp är vanligare i tånaglar, men de förekommer även i naglar. De är mer sannolikt hos vuxna och ofta följer en svamp fot infektion, som fotsvamp.

När spiken är infekterad med svampar, blir det gulaktig, torr och spröd. Spiken blir också tjockare, som skikt av svampar växa och blomma. Spiken kan även lossna från huden, något stigande bort tån.

Omklädningsrum, offentliga pooler och gym duschar kan alla vara källor till svampinfektioner. Svampar älskar dessa heta, fuktiga miljöer. Nail salonger kan också vara en källa för svampinfektion. Om foten badkaret inte är ordentligt rengjorda efter en pedikyr, kan svampar leva där, infektera nästa person som sätter sina fötter i badkaret.

Kanske det bästa sättet att förhindra en svamp tånagel infektion är att inte gå barfota på offentliga pooler eller omklädningsrum. När du går till nagelsalongen, vara säker på att utrustningen är ordentligt rengjorda.

Även om de inte kan skada, är det bäst att behandla svampinfektioner tidigt. Obehandlade svampinfektioner kan bli mycket smärtsamt, vilket gör det svårt att gå och obekväm att bära skor.

Läkare ordinera aktuella salvor eller oral medicinering beroende på hur mycket svampen har växt. Nagelsvamp är inte livshotande. Det kan ta år innan infektionen blir tillräckligt stor för att orsaka smärta eller svårigheter att gå.

  • Svampinfektioner behöver tidig behandling för att förhindra spridning.
  • Tillämpa tea tree olja till naglarna kan vara en effektiv behandling av nagelsvamp.
  • Svampdödande krämer är ofta effektiva vid behandling av lindriga nagelsvamp infektioner.
  • Omklädningsrummet golv kan ofta hysa tånagel svampar.
  • Folk borde bara få pedikyr till professionella salonger som sterilisera sin utrustning för att hjälpa till att undvika den svamp som ofta orsakar gula tånaglar.
  • Obehandlade svampinfektioner kan bli mycket smärtsamt.
  • Om den inte behandlas, kan foten svampen kallas fotsvamp leda till tånagelsvamp.