Vad är G-Suits?

November 13

Gravitations kostymer, även känd som G-dräkter, är speciellt utformade plagg som bärs av piloter som genomgår snabba accelerationer, exempelvis stridspiloter och astronauter. Dräkterna pressa på magen och benen och förhindra blod från att rusa bort från hjärnan under acceleration. Denna process gör bäraren att uthärda högre ihållande gravitationskrafter för längre tidsperioder.

G-dräkter är mer korrekt kallas g-dräkter, eftersom syftet är att motverka effekterna av G-kraft den mänskliga kroppen. G: s är mätningar av accelerationen uttryckt i multipler av gravitationskraften. Resultaten avslöjar mängden stress placerat på en accelererande kroppen på grund av tröghet. Ett G är den kraft gravitation utövar på en person på ytan av jorden.

En individs resistens mot G-kraft är baserat på flera faktorer. Generellt kan en genomsnittlig människa uthärda mellan tre och fem ihållande G innan förlorar medvetandet, vilket kallas G-inducerad medvetslöshet (G-LOC). G-LOC orsakas av brist på blodflödet till hjärnan, i huvudsak svälta det syre.

Piloter och astronauter tål mycket högre G-belastningar med hjälp av styrketräning och G-dräkter. För att sätta mängden stress i perspektiv, under en typisk kommersiell flygning, skulle passagerarna troligen aldrig uppleva mer än en och en halv G: s, men stridspiloter kan uppleva runt nio G när man kommer ut från en skarp dyk.

G-dräkter består typiskt av tätslutande byxor som innehåller uppblåsbara säckar. Dessa säckar är känslig för mängden av G-kraft utövas och kommer att fylla med vätska eller trycksatt luft för att förhindra för mycket blod från att strömma nedför kroppens axel. G-dräkter kan bäras utanför eller innanför flygdräkt, beroende på modell.

Den första G-suit utvecklades av ett team vid University of Toronto i 1941. Ledda av Dr Wilbur R. Franks, fann teamet att de kunde dämpa effekterna av G-kraften genom att bära ett plagg som består av ett lager av vatten mellan två skivor av gummi. I tester visade sig emellertid detta system att vara skrymmande och obekväma. År 1944, det amerikanska flygvapnet och marinen, i samarbete med Mayo Clinic och Berger Brothers Company, utformat en ny modell G-dräkt med tryckluft som var mer framgångsrik. Denna modell blev känd som Berger kostym, och senare modeller tenderade att följa samma grundkonstruktion.

Under 2000-talet, dock schweiziska uppfinnaren Andreas Reinhard och det tyska företaget Autoflug utvecklat en ny stil, som kallas Libelle G-Multiplus. Det är en full body suit, gjord med ett hybridmaterial bestående av flamsäker Nomex och Kevlar som drivs igenom med kanalerna i en vattenbaserad vätska. Som G-krafter ökar, ökar den vätskekanaler kontraktet, dra materialet av dräkten tillsammans med dem, och fungera som en last. Denna modell har framgångsrikt testats på upp till 12 G: s.

  • En astronaut utbildning centrifug, som används för hög-G träning.
  • Astronauter tål mycket högre G-laster med hjälp av utbildning och G-dräkter.