Tips för MS Care Partners

August 9

Särskilt som en persons multipel skleros (MS) fortskrider kommer det medicinska teamet fokus alltmer att ligga på hans eller hennes medicinska, psykologiska och sociala behov. Så du kan känna dig "ute i kylan" - och med goda skäl. De människor som ger vård för någon med en kronisk sjukdom har hänvisats till i den medicinska litteraturen som "de osynliga patienterna" eftersom deras fysiska och känslomässiga behov tenderar att gå obemärkt förbi.

Eftersom du kan behöva vara din egen bästa förespråkare i detta avseende, här är några viktiga saker som du kan göra för att säkerställa din egen hälsa och välbefinnande:

 • Arbeta med din älskade att upprätthålla en vård partnerskap. Vård inom familjen bör alltid vara en tvåvägskommunikation - så att du och din älskade med MS är var kunna ge och ta emot stöd från andra, även om MS blir mer handikappande.

  När en person känner att han eller hon gör allt givandet och den andra är alltid på mottagarsidan, känns relationen ur smäll. Så prata med varandra om hur du kan skapa och upprätthålla ett balanserat partnerskap, där du tar hand om och stödja varandra.
 • Kom ihåg att din fysiska och emotionella hälsa är lika viktig som din partners. Vården partner roll är både krävande och dränering, och vi vet att vård partner tenderar att försumma sin egen hälsa samtidigt ta hand om den andra personen.

  Om du har problem att komma ihåg att ta hand om dig själv, tänk på flygvärdinnan budskap på varje flygning: "Om du reser med ett barn eller någon som behöver hjälp, sätta din egen syrgasmask på först och sedan hjälpa den andra personen. "Med andra ord, du kan inte vara till mycket hjälp till någon annan om du inte först tar hand om dig själv. Så, se till att du

  • Följ den rekommenderade hälsoförebyggande och screeningåtgärder för din åldersgrupp.
  • Skapa sig tid för din egen avkoppling och rekreation.
  • Sök upp stöd för dig själv efter behov.
  • Låt din läkare om du känner dig deprimerad eller överväldigad.
 • Tala upp på din egen räkning. Särskilt om din partners MS blir mer avancerade, kan läkaren rekommendera en strategi behandling där du, utan att tänka på hur den strategin kan påverka ditt liv, hälsa eller komfort.

  Till exempel kan läkaren be dig att hjälpa till med en sträck regim eller ger injektioner. Eller han eller hon kan be dig att hjälpa till med dagliga aktiviteter, såsom bad, dressing, eller gå på toaletten.

  Om, på grund av din egen arbetsschema, vårdbehov, eller andra frågor, du känner att du inte kan följa läkarens rekommendationer, är det viktigt att säga så. Det gör inte någon något bra om läkaren rekommenderar en intervention som inte är genomförbar. Antingen läkare eller National MS Society (800-FIGHT-MS eller 800-344-4867) kan arbeta med dig att räkna ut vilka resurser du kan trycka för att få hjälp.

 • Hitta konstruktiva utlopp för din ilska. Arga känslor inför denna livsförändrande sjukdom är vanliga. Utmaningen ligger i att räkna ut hur man hanterar ilska hos friska sätt. Om du befinner dig ta ut det på personen med MS eller andra familjemedlemmar, eller hantera det på ohälsosamma sätt som att dricka eller äta mer än du borde, fråga din läkare om en remiss till en psykolog är steg nummer ett.

  Steg nummer två är att räkna ut hur man sätter ilska till god användning - för att hjälpa dig lösa problem och knacka hjälpresurser.
 • Räkna ut hur man be om hjälp från andra. Den bästa strategin när ber om hjälp är att vara specifik. Istället för att säga till din släkting, vän eller granne, "Jag behöver verkligen lite hjälp," du får bättre resultat med en särskild begäran. Ingen kan läsa dina tankar, och de flesta människor inte vill riskera att förolämpa dig genom att gissa.

  Så istället, prova "Jag skulle vilja komma ut för att göra några ärenden på fredag ​​- du kan bo med Jim från 02:00 till 04:00 så jag inte behöver oroa sig för att lämna honom ensam?" Eller, "Jane behov att komma till doktorn nästa måndag kl 15:00 och jag måste vara bortrest. Kan du möjligen ta henne? "De flesta människor är glada att hjälpa till när de vet vad du behöver och när.
 • Förutsätt inte att du kan göra det ensam. Beroende på din partners behov, kan du behöva överväga att anlita någon ytterligare hjälp. Din diabetesteam eller National MS Society kan hjälpa dig att välja från en mängd olika typer och nivåer av bistånd som är tillgängliga i ditt område.
 • Låt andra veta att detta handlar om dig också. Du kan få väldigt trött på att sätta in ändlösa frågor om hur din familjemedlem med MS gör. Människor tenderar att glömma att MS involverar hela familjen, inte bara den person som har det.

  Så låt folket närmast dig vet att du vill att de ska be om er också, kanske genom att säga något i stil med, "Du vet, det skulle verkligen få mig att må bra om du kunde fråga mig hur jag gör också, eftersom Jag är också lever med denna sjukdom, och det är inte lätt. "

Kan göra Multipel skleros är en livsstil egenmakt program för personer med MS och deras stödpartners. Personliga program och onlinematerial, som tillhandahålls av ett multidisciplinärt team av MS proffs, hjälpa dig och din älskade utveckla ett sant vård partnerskap.

Programmen erbjuder information om alla aspekter av MS samt möjligheter att dela erfarenheter med andra som lever med MS, räkna ut hur att kommunicera och lösa problem mer effektivt med varandra och leva fullt och friskt liv trots MS.