Vad är Xenonljus?

December 15

Xenon-strålkastare är strålkastare som är fyllda med xenongas. Xenon är en färglös och luktfri gas som kan hittas i spårmängder, inom jordens atmosfär. Denna typ av strålkastare är lätt att skilja från andra strålkastare, eftersom den har en neonliknande glans. Före 1898, xenon var helt okänd, även om denna gas används nu i många olika sätt.

Morris Travers och William Ramsay först upptäcktes xenon 1898. Medan luft som hade förvandlats till en flytande form, märkte de två forskare som en gas släpps från resten. Ramsay och Morris beslutat att kalla gasen "xenon", som härrör från det grekiska ordet Xenos betyder "utlänning". Det var inte förrän i början av 1930-talet som xenon placerades inne i en ljus fixture.Harold Edgerton, ingenjör och professor vid Massachusetts Institute of Technology, första experimenterat med xenonljus samtidigt som man försöker skapa ett fotografi verktyg. Innan du skapar ett ljus som skickade el genom xenongas, var Edgerton experimentera med stroboskopljus.

Kommersiella tillverkare skapar xenon strålkastare genom en komplex process som involverar separationen av luft. När luft är uppdelad i kväve och syre, är syret omvandlas sedan till en vätska. Detta flytande syre, innehåller små mängder av xenon och krypton. Genom ytterligare processer kan xenon sedan inneslutas och användas för att skapa xenon strålkastare.

Xenon-strålkastare finns runt om i världen, eftersom de tenderar att belysa mörka vägar bättre än vanliga strålkastare. Medan xenon-strålkastare är populära, kan dessa lampor vara farliga om de splittras. Oavsiktligt andas xenongas kan orsaka en person att ingå ett bedövningsmedel tillstånd. Xenon kan inte inne inuti en plastbehållare, och försöker att göra detta kommer att orsaka att gasen sakta läcka från behållaren. Således är xenonljus oftast gjorda av glas i stället för plast.

Eftersom det tar många timmar att skapa en xenonstrålkastare, dessa lampor är ofta dyrare än vanliga strålkastare. Xenon-strålkastare kan köpas online, i olika bildelar butiker, eller i de flesta stora varuhus. Dessa strålkastare behöver inte installeras professionellt, men det är viktigt att installera dem noga för att undvika en gasläcka.

  • Xeon strålkastare är populära på grund av sin belysning förmåga, men de kan vara farliga om trasiga.