Vad är en människa-maskin system?

May 3

En människa-maskin-system är ett där en mänsklig operatör är på något sätt beroende av, eller integrerad med, ett verktyg eller en maskin. Detta kan vara något så enkelt som att använda ett verktyg för träbearbetning, eller något så komplext som flyger en remove-övervakning drönare via fjärrkontroller. Det centrala begreppet är att maskinen är på något sätt stärka förmågan hos den mänskliga användaren. Det finns både praktiska exempel i den verkliga världen och en stor mängd konceptuella tekniska idéer som faller under rubriken ett människa-maskinsystem. Många avancerade system är i bruk inom utforskning av rymden, militären och brottsbekämpning.

Ett exempel på en vanligen använd människa-maskin-system är en gaffeltruck som kan användas i ett lager eller lastkaj. Detta är en maskin som kräver en människa att kontrollera den. I sin tur är den gaffeltruck en maskin som förbättrar förmågan hos det mänskliga. När du arbetar i tandem, ger detta människa-maskinsystem en enda person att lyfta mycket mer vikt än han eller hon normalt skulle kunna göra utan att maskinen.

Ett annat exempel på en människa-maskinsystem är vägledning, inriktning och navigationssystem på en jaktflygplan. Detta system hjälper piloten att flyga jet genom att observera fordonstoleranser, upprätthålla delsystem så piloten inte behöver göra det, och ta initiativ varna piloten att onormala förhållanden. Under strid, kan den människa-maskinsystem integrera pilotens huvud rörelser med inriktning datorer som, i vissa fall, tillåter en pilot att bara titta på ett mål till direkta vapen eld i den riktningen. Denna typ av interaktiv förlängning av en Pilota € s förmågor och sinnen är en mycket avancerad användning av ett människa-maskinsystem.

Det finns många tvärvetenskapliga utmaningarna i att skapa en människa-maskinsystem. Bortom problemen med att skapa en maskin som lätt kan integreras med en mänsklig operatör, även det finns problem såsom ergonomi för människan. Maskinen måste också ha en viss mängd artikulation så regulatorn kan använda den på ett naturligt sätt. Själva gränssnittet kan också vara ett problem, eftersom maskinen kan ha en konfiguration som inte är intuitivt för en människa.

Det finns några företag som arbetar med att utveckla det som nu bara konceptuella människa-maskinsystem. Dessa konstruktioner allt från exoskelett för industriell och militär användning som kan bäras som en kostym och tillåter operatören att lyfta vikter långt utöver vad som kunde normalt göras, till fullo ledade robotar som kan användas för att arbeta i farliga miljöer eller ens under havet . Dessa typer av idéer är långt från att se en utbredd användning och med 2011, men är under utveckling.

  • Väglednings, inriktning och navigationssystem på en fighter jet är människa-maskinsystem.
  • En användargränssnitt är ett gränssnitt som tillåter interaktion mellan människa och maskin.