Vad är en Sea Stack?

October 7

Ett hav stack är en pelare av sten som finns i vattnet nära en kust. Raukar är vanliga längs många av världens kuster, och en del har till och med blivit ganska känd. Liksom andra funktioner som finns längs stränder, raukar är också i en ständig förändring, med nya stackar växande hela tiden medan gamla försvinner. Vissa raukar har varit kända för att erodera in mycket ovanliga och slående formationer, vilket gör dem populära ämnen för fotografer och målare.

Ett hav stack orsakas av naturlig erosion av uddar längs kusten. Typiskt bär havet ett hål genom uddarna först, vilket skapar en båge som expanderar långsamt över tiden, eftersom de leder. Ytterst kollapsar bågen, vilket lämnar ett hav stapel på ena sidan och udden på den andra. Separerade från strandlinjen, kommer havet stacken sakta börja erodera, slutligen smälter bort i vattnet eller kollapsa.

I huvudsak är ett hav stack som en mycket liten ö, och i vissa fall, har raukar faktiskt började som öar som har slitna bort. Många flyttfåglar använder raukar för häckande och husrum, uppskattar deras isolering och relativ säkerhet. Raukar är också populära bland klättrare, eftersom många sådana stackar utgör intressanta och roliga klättring utmaningar.

Fördelningen av raukar i ett område varierar, beroende på vilken typ av rock uddarna bildas från, omgivnings väderförhållanden, och de rådande strömmarna i vattnet. I vissa fall kan ett område täckt av raukar gjorda av mycket hård sten, medan det i andra fall en strandlinje har endast ett fåtal buntar består av mjuka, smulig material som kalksten och sandsten. Eftersom många uddar bildas från den tidigare havsbotten, några raukar avslöjar också intressant fossila lämningar som de eroderar.

Viss försiktighet bör iakttas när man är runt raukar. Det är möjligt för stackar att kollapsa oväntat, till nackdel för den som råkar vara stående eller Åkning i närheten. Vid klättring raukar, är det en bra idé att se upp för mjuk, smulig sten som skulle kunna ge vika under tyngden av en klättrare, och för att undvika särskilt smala, spinkiga raukar som de kan vara mycket bräcklig. Dessutom, eftersom raukar används som häckningsområden av fåglar, tillgång till staplar kan begränsas av bevarandeorganisationer i syfte att skydda fåglarna.

  • En bit av sandsten, som ofta finns i raukar.