Vad är en Selkie?

September 12

En selkie är en mytisk varelse som bor i första hand som ett sigill, men kan anta mänsklig form genom att ta bort dess sälskinn. Många berättelser och ballader om varelser kan hittas i Irland och Skottland, och myten tycks ha sitt ursprung i Orkneyöarna. Selkies är nära knuten till sjöfart samhällen, där många människor se och interagera med sälar på en regelbunden basis. De beskära då och då i populärkulturen, i allt från låtar till faktaböcker som innehåller selkies i sina tomter.

Beroende på region är selkies också kallas silkies eller selchies. Ordet är en diminutiv form av den Scots ord för säl, selk eller Selch, som härrör från seolh, Gamla engelska termen för en tätning. Enligt många av de ballader om varelser, kan selkies periodvis ur vattnet för att interagera med människor, men att de inte bildar varaktiga relationer, återvänder till havet efter en kort period. För att förhindra en selkie från att fly, kan tätnings huden döljas eller förstöras.

Många av berättelserna om selkies är romantiska berättelser, antingen om fiskare som blir förtrollad av skönheten i kvinnliga selkies eller fruar som är frustrerade med sina frånvarande män och sina möten med manliga selkies. I många av dessa berättelser, är huden på selkie gömd, och selkie får avgöra med sin make i åratal, som producerar barn och leva bland resten av byn. Selkie makarna sägs vara ganska tråkigt och ibland ensam, men eftersom de sörjer för havet.

Skulle en tagen selkie finna sin hud, kommer varelsen tillbaka till havet, vilket är dess naturliga hem. Enligt myten, en gång selkie har återvänt till havet, kommer sju år innan han eller hon ses igen. Liksom andra hälften människa, hälften djur varelser i mytologin selkies tycks kämpa med sina dubbla identiteter, och det är intressant att notera att, ges möjlighet, kommer de tillbaka till sina djurformer.

Ursprunget till selkie myten är oklara. Vissa människor har föreslagit att de selkies kan ha inspirerats av verkliga människor som upptäcktsresande som bar tunga pälsar och stannade vid Orkneyöarna. Andra mythologerna tror att selkies verkligen våren från legenden. Många av de föreställningar kring djuren tyder på att de är de reinkarnationer av människor förlorade till havs, eller att de är människor instängda i form av sälar.

  • En mytisk varelse vars primära form är att av en tätning kallas en selkie.
  • Många historier terar selkies involverar fiskare som förtrollad av deras skönhet.
  • Många historier om selkies kan hittas i Irland.