Vad är dans av de sju Veils?

September 18

I populärkulturen, "dansen av de sju slöjor" tros vara den dans som Salome utförs för sin styvfar Herodes, som beskrivs i Bibeln i Matteus 14: 6-11 och Markus 6: 21-28. I Bibeln är dansen inte namngivna, och detta namn först dök upp i print i scen noter till Oscar Wildes 1891 pjäs Salome. Det är inte en traditionell USA Mellanöstern dans, men mer sannolikt en västerländsk uppfinning syrad av orientalis missuppfattningar, även om vissa tror att det att ha associationer till gamla österländska religioner. I den moderna västvärlden, är dansen ofta förknippas med striptease, även om vissa magdans utföra mer konstnärliga tolkningar.

Dansen av de sju slöjorna har framträtt som ett tema i konst och litteratur sedan Oscar Wildes pjäs först dök. Det är höjdpunkten av Richard Strauss 'Salome opera, baserat på Wildes pjäs. Kvinnor spelar Salome genom åren har utfört minnesvärda och ofta skandalösa versioner av dansen. Dansaren börjar dansen bär sju slöjor och tar bort dem en efter en när hon dansar, ofta, men inte alltid, slutade dansen nakna eller nästan så.

Vissa har hävdat att dansen av de sju slöjorna har sina rötter i en gammal myt om den sumeriska gudinnan Inanna eller den babyloniska gudinnan Ishtar. I denna myt, nedstiger gudinnan i underjorden och måste passera genom sju portar på hennes resa, vid vilka hon måste ge upp ett smycke eller en symbol för hennes royalty. Talet sju var betydande för de gamle, eftersom det är antalet himlakropparna är synliga för blotta ögat utan ett teleskop: Sun, Månen, Merkurius, Venus, Mars, Saturnus och Jupiter. Därför finns det sju stora gudar i många forntida religioner, och siffer sju visas i många myter och klassificeringssystem.

Moderna mystiker ser dansen och historien om Inannas nedstigning som en metafor för upplysning, kasta "slöjor" av illusionen på vägen till djupare andlighet självförverkligande. Idén om "de sju slöjor av mystisk upplevelse" faktiskt föregår Wildes pjäs. Dessa "sju slöjor" är, i ordning, drömmar, Reason, Passion, Bliss, Mod, medkänsla och kunskap.

I hans nya Skinny Legs och Alla, erbjuder Tom Robbins en liknande men uppdaterad tolkning av dansen av de sju slöjor. Med varje slöja dansaren bort, är en annan världslig illusion utmanas och krossade. Memorably, dansaren i Robbin roman tar bort slöjan som täcker hennes ljumske först och sparar den som täcker ansiktet och huvudet till sist, vilket tyder på att dansen inte handlar om kittla, utan om att utgjuta sina världsliga hangups.

  • I Bibeln, som i de flesta vetenskapliga litteraturen av tiden, är Salome kallad Dotter Herodias.
  • Irländska författaren Oscar Wilde var först med att använda namnet, "dansen av de sju slöjor."
  • Dansen av de sju slöjorna ofta utförs av magdansöser.