Vad är effekten av Mode på kroppsuppfattning?

September 14

Effekterna av mode på kroppsuppfattning är en något komplicerad fråga, gjorde så av flera faktorer. Mode spelar en viktig roll i samhället, eftersom det har kommit att definiera människor i en massa olika sätt, men tyvärr har vissa negativa konsekvenser för uppfattningen av kroppsuppfattning. Det är denna påverkan av mode som ger det utrymme att påverka kroppen bilden av medlemmar i samhället. Den främsta effekten av mode på kroppsuppfattning är att den projicerar en känsla för vad som är perfekt när det gäller utseende, vilket gör vissa människor som inte ser på det sättet har känslor av otillräcklighet.

Mode i varje samhälle är helt enkelt vad som är allmänt främjas och accepterat som det bästa sättet att klä sig och se ut. Det omfattar faktorer som rätt tillbehör, till bästa platserna att gå, och även acceptabla manér. Ur ett globalt perspektiv, kan mode inte sägas vara universellt eftersom vad som är på modet i ett samhälle är inte nödvändigtvis sant för en annan. Ändå är effekten av mode på kroppsuppfattning en global fråga som överskrider internationella gränser.

Till exempel i västerländska samhällen, modeindustrin projicerar ständigt bilden av tunna, vackra människor som har retuscherade till perfektion som det perfekta sättet att se ut. Folk ser dessa bilder överallt: tidskrifter, TV-reklam, skyltar och landningsbanor. Meddelandet ofta uppfattas av människor ständigt barraged av sådana meddelanden är att detta är rätt sätt att se.

Det omvända kan vara samma i vissa kulturer. Till exempel, i vissa afrikanska kulturer är knubbig kvinnor anses mer önskvärt och fashionabla än smala kvinnor. Detta kan leda till känslor av otillräcklighet på den del av kvinnor som är naturligt benägna att vara smal. I vissa asiatiska kulturer där små, nätta fötter anses fashionabla och attraktiva, de som inte har sådana funktioner kan också uppleva känslor av otillräcklighet. Känslor av otillräcklighet resulterar ofta i låg självkänsla och anfall av depression.

Faktum i frågan är att många medlemmar i samhället inte ser "perfekt", så många människor vidta åtgärder för att försöka uppnå något nära till hur modellerna ser ut. En effekt av mode på kroppsuppfattning är att människor kan ta till drastiska operation för att "fixa" funktioner de anser stiga den accepterade standarden. Ätstörningar som anorexi och bulimi är ofta ett resultat av missnöje hos dem som lider av villkoren med sitt utseende och ett försök att anpassa sig till den accepterade fashionabla standard utseende.

  • Många kvinnor känner sig otillräcklig om deras kroppsuppfattning på grund av modebranschen betoning på den "perfekta" figur.
  • Medierna anses ofta skadlig för kroppen bilden av kvinnor.
  • I västra mode och kultur, är en betoning på tunna siffror.
  • Personer med förvrängda kroppsbilder får gå till skadliga längder för att uppnå orealistiska ideal.