Vad är Digital Rights Management?

February 16

Digital Rights Management, eller DRM är ett upphovsrättsligt skydd på material som är placerade på vissa former av digitala medier för att förhindra dubbel på vissa sätt. Många har motsatt Digital Rights Management-teknik och politik, med argumentet att det är alltför restriktiv och kopierings begränsningen kan hindra lagliga användningen av de medier som juridiskt köps. Andra säger att det är det bästa sättet att se till de ursprungliga författarna får vad de förtjänar.

Liksom många andra typer av teknik, kan Digital Rights Management-teknik kringgås av dem som vet vad de gör, eller som delar av programvaran med andra. Dock har kongressen antagit en lag också göra kringgående av programvaran ett brott, även om avsikten är att använda medierna på ett lagligt sätt. Det kan vara svårt att fånga, men det kan innebära en risk för dem som försöker att kringgå programvaran.

En av de viktigaste fördelarna med Digital Rights Management innehållsskydd är att det inte bara kan användas för att skydda mediet kopieras 100 procent, det kan också förhindra vissa situationer. Till exempel kan en producent tillåta en film på DVD som ska säkerhetskopieras för förvaring. Därför kan producenterna att den kan dupliceras en eller två gånger innan programvaran Digital Rights Management skulle begränsa framtida backuper. Detta innebär även de som piratkopiering av programvara skulle bara kunna göra det två gånger innan behöver en annan kopia av filmen, under förutsättning att de inte hade något sätt att kringgå processen.

Digital Rights Management kan också ha en del oavsiktliga konsekvenser. Till exempel kan en del tycker att det är svårt att sätta musik på en bärbar mediaspelare med vissa typer av digitala Rights Management skydd. Merparten av tiden, är dessa frågor snabbt korrigeras av tillverkaren, som vet att de kommer snart att få ett dåligt rykte om folk köper deras produkt men inte kan njuta av det i vanliga användningsområden. Fortfarande, oförmågan att använda medierna som avsett, om så bara för en liten stund, kan vara oerhört frustrerande.

Digital Rights Management kan inte bara skydda ljud- och videofiler, det kan också skydda filer som ordbehandlingsdokument. Det kan förhindra funktioner som kopiera och klistra in eller utskrift. Detta blir särskilt utbredd med böcker i elektronisk form, på grund av sin ökande popularitet. I vissa fall kan dessa böcker endast synlig för en kort tid, om den fullständiga elektroniska versionen inte köps.

  • Vissa DRM skydd inaktivera möjligheten att kopiera och klistra in filer och text.
  • Digital rights management skyddar distribution av filmer.