Hur väljer jag det bästa Alpaca garn?

December 22

Välja den bästa garnet för ett projekt kan vara hård. Det kan vara ännu svårare när man väljer att arbeta med en lyxig fiber som alpackagarn. Alpacka garn kommer från djur med samma namn, en släkting till lamadjur och vikunja, en sällsynt peruansk djur, som båda också producera fiber som kan förvandlas till garn. Alpacka garn kommer i stort sett alla vikter av garn, från en mycket mager spetsvikten för spektakulära gossamer skapelser till en tjock, skrymmande vikt att göra tröjor för djupet av vintern, samt allt däremellan. Garn produceras från alpacka kan användas för stickning, virkning, vävning eller andra fiberkonster, och projektet till hands avgör oftast hur man väljer den bästa alpackagarn.

Liksom många andra fibrer, kan alpacka garn spinnas i en mängd olika sätt, vilket kommer att påverka mjukhet och tillämpning av garnet. Inte bara är Alpackaull spinns till garn, men även det ofta plied med andra fibrer för att lägga till styrka och elasticitet för att det färdiga plagget. Alpacka jämförs ofta i mjukhet till det av kaschmir, en get produkt, och de kan även kombineras. Sammantaget mjukhet garnet nystan beror på hur fibrerna ursprungligen förberedda och vad, om några, andra fibrer det kombineras med i processen.

Garn klassificeras i sex allmänna tjocklekskategorierna som anges av Craft Garn Council of America. Numreringssystemet går från 0 till 6, där 6 är den tjockaste kategorin. Många namn tillämpas på kategorierna. Till exempel ett garn med en tjocklek eller vikt betyget 1 kan kallas, Äúsuperfine,Äù och skulle vara lämplig för strumpor och heirloom baby objekt, medan ett garn med en tjocklek betyget 4 skulle klassificeras som en, Äúmedium weight,Äù garn och skulle vara lämplig för tunga tröjor och afghaner. Ett mönster kommer vanligtvis specificera vilken vikt garn är lämplig för det mönstret, såväl som vilken storlek verktyg behövs.

När börjar ett projekt med någon garn, bör en färgruta eller testremsa skapas för att räkna ut hur projektet kommer att vända ut och om garn och verktyg väljs kommer att skapa de önskade resultaten. Det är oftast lättare att byta ut verktyg för större eller mindre än det är att välja en annan garn, speciellt om garnet redan har köpt. Alpacka garn kan variera i pris från så lite som $ 5 $ (USD) för 440-yard (402 meter) bollar av ren alpacka spetsgarn, till $ 2 USD för liknande alpacka blandningar, men det kan vara så dyrt som $ 20 USD för 120 yards (109,7 meter) av ren alpacka handfärgat garn i medelkraftig.

Om innehållet i en boll av fibergarnet är tveksamt, som kallas ett test, kan Auburn test,Äù användas. En bit av garnet bränns, och de resulterande observationer kan tala i allmänhet vad fiber är i garnet. Om ett garn brinner snabbt och upphör att brinna när de avlägsnas från lågor, producerar en orange eller gul låga och inte producerar rök, är det i allmänhet en naturlig fiber. Lukten av bränt hår eller fjädrar och mörk aska som vänder sig till stoft vid hantering kommer att berätta att fibern är från ett djur som är antingen ett får, get, kanin eller alpacka. När i tvivel om vilka garn att välja, är det lämpligt att besöka en lokal garn specialitet butik där personalen är utbildad för att hjälpa till med ordentlig garn val.

  • Rätt alpacka garn skulle kunna användas för att sticka en tröja.
  • Vid val alpackagarn, se till att färg och struktur passar stickprojekt.
  • Alpacka garn kommer i alla vikter och används ofta i vävning.
  • Alpacka garn är jämförbar mjukhet kashmir.