Vad är en Air Splint?

August 26

En luft skena används för att immobilisera en fraktur med hjälp av en uppblåsbar stöd. De är plastkonstruktioner förformade i en fabrik för att passa en viss del av kroppen. Vanligtvis sveper en luftskena runt en arm eller ett ben och håller benen stilla medan patienten flyttas till sjukhuset. Denna typ av skena är inte allmänt används för långsiktig stöd av en fraktur som det är mindre säkert och ger mindre strukturellt stöd än gips spjälor eller glasfiber spjälor.

När den inte används, är skenan en tillplattad struktur med en ventil för inflationen. Vanligtvis kan en luft skena blåsas av en person som blåser in i ventilen och sedan stänga upp ventilen. Mekanisk inflation är inte nödvändigt och kan faktiskt vara farligt, eftersom ett för högt tryck kan nås. Eftersom dessa skenor måste passa runt den skadade delen av kroppen, de är utformade för att passa olika extremiteter av kroppen, såsom fötter, ben eller armar.

Immobilisering i en nödsituation är den primära funktionen av en luftskena. En fördel med en luftskena är att den lätt packas i en förbandslåda, när ouppblåst. I en nödsituation, kan skenan vara mycket snabbt uppblåst för att stödja den drabbade extremiteten, jämfört med vissa andra typer av spjälor. Det är också mycket lätt att ta bort efter att den har tömd, och vissa kommer med dragkedja öppnare för att underlätta detta.

Å andra sidan, är en skena uppblåst med luft och gjorda av plast mycket mer ömtåliga än vissa andra typer av spjälor, såsom gips spjälor. Till exempel kan en luftskena bli punkterad, och det kan bli tömd över tiden. Den person som bär spjälan kan finna plasten obehagligt att vara närmast huden, även om tillämpningen av ett pulver som talk kan förhindra huden fastnar på plasten.

Uppblåsning av skenan kan också minska blodtillförseln till den drabbade extremiteten, men detta är en vanlig risk för de flesta andra typer av spjälor också. När en patients olycka måste flyga med flyg till ett sjukhus, men kräver luft skena delvis deflation så bytet av lufttrycket på hög höjd inte pressa skadan för mycket. Förändringar i temperatur, och därför i lufttrycket, kan också påverka trycket inuti skenan, så att skenan kan också behöva justeras i dessa situationer.