Vad är en rom Row?

October 12

Under förbud eran i USA, en rom rad var en linje av fartyg som ligger offshore, precis utom räckhåll för lagen. Dessa fartyg skulle överföra sina alkoholhaltiga laster till snabbgående båtar och andra små farkoster innan de lämnar för att plocka upp mer alkohol. Fartygen i en Rom rad ibland var synlig från kusten, särskilt i regioner som ligger nära nationsgränser, och rom raden blev en mycket synlig del av förbud för vissa amerikaner.

Termen "rom raden" härstammar från det faktum att de tidigaste fartygen alkoholsmuggling kom främst från Karibien med rom. Senare fartyg som transporterar whisky och annan alkohol kom också ner från Kanada, men slanguttryck hade omfamnas av då, så det blev generisk. I vissa kommuner, rom raden var så allmänt förekommande att människor hänvisas till de linjer inom husen intill stranden som en rom rad också, och termen lever vidare i namnet för viss utveckling längs östkusten i USA.

Enligt Volstead lagen, kunde folk inte gör, transport eller sälja alkohol för konsumtion. Men många amerikaner inte var villig att ge upp dricka, och de konsumerade en mängd smuggel och hemgjorda produkter. Rum rader utvecklats för att dra nytta av efterfrågan på sprit i USA, ger alkohol av varierande kvalitet, ofta till mycket höga priser. En skugga ekonomi med betydande inflytande utvecklades under förbuds, med mycket av vinsten koncentrerade i händerna på en handfull kriminella kingpins.

Den verkliga faran för fartyg i en Rom rad var att motorbåtar som används för att överföra vätska till stranden kunde gripas, vilket orsakar en förlust av last- och besättningsmedlemmar. Under de första åren av förbud, många smugglare lyckades undgå fånga, men som amerikansk brottsbekämpning köpt snabbare båtar och utvecklat fler färdigheter, denna risk ökat kraftigt, vilket resulterar i en motsvarande ökning av priset på alkohol. Förbättringar i brottsbekämpning gjorde också rom rader farligare, eftersom fartygen ökat sina arsenaler för att försvara sin last.

Fartyg i en rom rad körde också risken att bli attackerad av människor som ville stjäla deras last och piratkopiering, eldstrider, och mord var inte ovanligt, särskilt i områden där rom rad var hårt styrda av maffialedare. Dessutom fartyg inte under kontroll av kriminella organisationer kunde stoppas och rånad av nyckel fartyg i rom rad, vilket gör det fria havet en farlig plats för några driftiga smugglare.

  • Fartyg som transporterar illegala whisky off-shore under förbuds var bland dem dubbedRum Row.