Vad är Läkare Utan Gränser?

October 7

Läkare utan gränser, eller Läkare utan gränser (MSF), eftersom det är mer officiellt känt över hela världen, är en välgörenhetsorganisation som skickar läkare till fattiga länder, krigshärjade områden, och katastrofområden för att ge medicinsk hjälp till dem som lider. Organisationen startade 1971 med en grupp franska läkare som kände trängande behovet av mer medicinsk expertis i länder med lite pengar eller erfarenhet för att tillhandahålla sådan.

Sedan 1971 har medlemmar i Läkare Utan Gränser assisterad människor i många välgörenhets sätt. Dess första uppgift var att ge humanitär och medicinsk hjälp till offren för 1972 jordbävningen i Managua, Nicaragua. Gruppen har också fått erkännande för sina utomordentliga insatser genom att vinna Nobels fredspris 1999.

Förutom att ge akut medicinsk vård efter naturkatastrofer, har Läkare Utan Gränser ofta ingripit för att hjälpa offren i områden där krig eller folkmord existerar. Läkare Utan Gränser organiserade flyktingläger vårdcentraler för kambodjan flyr till Thailand 1975. Det hjälpte också i Libanon under det libanesiska inbördeskriget. Under 1990-talet, förutom att ge medicinsk hjälp, började organisationen att aktivt verka för att få leveranser av mediciner, vaccinationer, och grundläggande medicinsk utrustning till länder där lite medicinsk hjälp existerar för de flesta av befolkningen. De tränar också lokal medicinsk personal och hjälp erbjudande utbildning för att ge bättre sanitet på sjukhus i flera länder.

Läkare Utan Gränser är icke-sekteristisk och doesnâ därför € t ta ställning vid behandling av patienter. Kliniker kommer att behandla varje person i trängande behov av läkarvård. Ändå, trots deras ansträngningar, många människor fortfarande går utan medicinsk vård, särskilt för sällsynta medicinska tillstånd.

I vissa fall kommer Läkare Utan Gränser inrätta särskilda medicinska uppdrag, med specialistläkare för att behandla medfödda sjukdomar som hjärtfel. Ofta har dock humanitärt bistånd begränsas till finansiering och ett begränsat utbud av läkare för att behandla en nästan obegränsat utbud av personer med sjukdom eller skada.

Organisationen har 19 deltagande länder. Bland dem, bara de kapitel i Belgien, Frankrike, Holland, Spanien och Schweiz har befogenhet att bestämma var medicinska uppdrag kommer att äga rum. Vidare, de frivillig inte länderna själva men enskilda medborgare. Som väl är 80% av donationer till Läkare Utan Gränser görs av individer, vilket gör det möjligt för organisationen att bo gratis särintressen.

Läkare Utan Gränser anses också vara ett mycket effektivt välgörenhet eftersom nästan 86% av sina donationer till välgörande ändamål används för programtjänster. Cirka 13% av pengarna ägnas åt fundraising. Cirka 1% betalar för ledning och allmänna tjänster. Därför, när man donerar till Läkare utan gränser, kan man vara säker på oneâ € s donation kommer att användas med stor försiktighet. Läkare Utan Gränser gör också deras finansiella informationen ganska allmänheten; det är ännu tillgänglig på Internet.

En mängd människor kan arbeta i en MSF klinik eller gå på en MSF uppdrag. Organisationen söker aktivt läkare, sjuksköterskor, sjuksköterskor, psykiatriker och andra psykiska specialister, labb forskare och tekniker, narkosläkare, och epidemiologer. Många läkare rapporterar stor tillfredsställelse i att tjäna på ett lag, men längre också rapporterar att mer behov föreligger än vad som kan fyllas av Läkare Utan Gränser. Därför är många som frivilligt sin tid för uppdrag även ägna sin tid i inhämtar ytterligare stöd för denna utomordentligt viktiga och livräddning arbete.

  • Schweiz är ett av 19 länder som deltar i Läkare utan gränser.
  • Läkare Utan Gränser arbetar ofta i fattiga samhällen.
  • Libanon fått hjälp av Läkare Utan Gränser under dess inbördeskrig.
  • Läkare Utan Gränser ger medicinsk behandling, inklusive vaccinationer, till människor i krigsdrabbade länder.