Vad är annelids?

November 9

Annelids, medlemmar av stammen Annelida, är en grupp av maskar med ca 18.000 arter, inklusive den välkända daggmask. Annelids har en fossil som sträcker sig tillbaka till den kambriska, och skiljer sig från andra organismer som kallas "maskar" av närvaron av en kroppshålighet (Kroppshåla) och sann segmente, som båda ger dem en evolutionär fördel. Annelids är de mest komplexa organismer som kan fullt förnyelse om de halve, och faktiskt har möjlighet att reproducera sig asexuellt genom att släppa ett slut på sin svans, som därefter växer till en komplett organism. Annelids kan också föröka sig sexuellt.

Det finns fyra klasser av annelids: havsborstmaskar, marina annelids som utgör majoriteten av alla arter (mer än 10.000), clitellates, en stor grupp som inkluderar iglar och daggmaskar, haplodrils, enkla marina maskar och myzostomids, små parasiter av havet liljor. Havsborstmaskar kännetecknas av sido utväxter som kallas Parapodia som omfattas i chitinous borst kallas chaetae, vilket ger dem deras namn. De Parapodia används för andning, förflyttning, gräva, och att skapa en matningsström.

På land, annelids utföra en kritisk roll för att bryta ner organiskt material för att skapa rika jord. Som sådan är daggmaskar värderas högt av bönder, och det finns även industrisnäck gårdar som används för att bryta ner organiskt material i massor. Unikt bland organismer, daggmaskar har en mun som ansluts direkt till anus utan en mellanliggande mage. Detta gör det möjligt för dem att ständigt äta och utsöndra avfall som de gräver genom jorden. Som sådana kan de anses markbundna filtrerare.

Även daggmaskar är mer bekant för oss bland annelids, några av de mest imponerande medlemmar i gruppen är havsborstmaskar, som finns i havet. En havsborst, Pompeji masken (Alvinella pompejana) bor i hydrotermiska skorstenar i Stilla havet, där det utsätts för temperaturer på upp till 80 ° C (176 ° F). Som sådan, är den Pompeji masken mest värme toleranta makroskopisk organism känd. Det är emellertid svårt att studera, eftersom organismen bor vid sådana djup och är så skör att den inte överleva dekompression från att föras upp till ytan.

En annan intressant havsborst är Hesiocaeca methanicola, den enda kända djuret som kan bebo metan klatrater, omfattande metan insättningar låsta i is på vissa delar av havsbottnen. Man tror att dessa maskar konsumerar bakterier som livnär sig på att metan.

  • Daggmaskar är annelids.