Vilka är några kända kvinnliga pirater?

June 11

Medan grusa manliga pirater har dominerat fiktion och biodukar för åldrar, är kvinnliga pirater ofta på efterkälken eller ignoreras. I Age of Sail, från den 15: e-19: e århundradet, kvinnor runt om i världen hade några rättigheter eller möjligheter att undkomma ett liv i äktenskap, barn och hushållsarbete. Även om detta nöjde många kvinnor i åldern, en del hade samma oemotståndlig lust för äventyr, för brott och för frihet från landlagar. Kvinnliga pirater styrde vatten i hela världen, men idag är ofta glöms bort bredvid sina mer rikliga manliga crewmates.

Anne Bonny och Mary Read var nära vänner och våldsamma soldater som mötte under befäl av den beryktade karibiska pirat, Calico Jack Rackham. Rapporter om Anne antyder att hon var flamboyant, våldsam och modig, medan de få konton Mary Read tyder på att hon gjorde ett liv i cross-dressing för att driva en militär och piratkarriär.

Även konton varierar, upptäckte Anne Mary ombord på fartyget, trots Läs s övertygande manliga förklädnad. De två blev följeslagare, och var de enda två som slogs medan fartyget var inställt på av piratjägare. Efter deras fartygets fångst 1720, både kvinnor flydde hängande genom att hävda att de var gravida. Maria dog av feber eller förlossning komplikationer under fängelse, men legender föreslår Anne rymt eller blivit friköpt bort, liksom ingen post finns i hennes frigivning eller avrättning.

Grace O'Malley styrde det mesta av Irlands västkust mellan 1546-1603, med hjälp av sina fartyg att leva på handlarna i hennes territorialvatten och efterfrågan skatter från dem. Hon rasande den brittiska regeringen genom att ständigt attackera deras fartyg som de desperat försökt att etablera herravälde över de irländska sjöfart och handelsvägar. I ett historiskt möte, reste Grace till England och träffade drottning Elizabeth I. Trots språkbarriärer mellan de två mäktiga kvinnor, rapporter från mötet föreslog att kvinnorna verkligen gillade varandra och delade en ömsesidig respekt för en karl hona i en "mans "jobb.

En av de mest kända kvinnliga piraterna är Ching Shih, som följde sin man till piratkopiering i Kina omkring 1804. När hennes mäktiga man dog, Ching Shih lyckats ta kontroll över sin flotta och bedriver verksamhet utan honom. Städer i kust Kina sades vara så livrädd för Ching Shih fartyg som de frivilligt betalda avgifter för att hålla piraterna borta. År 1810, accepterade hon amnesti från den kinesiska regeringen, och tillbringade resten av sitt liv som en framgångsrik aktör på spelhålor.

En av de tidigaste och blodigaste kvinnliga pirater i historien, Jeanne de Clisson kallades ofta för Lioness i Bretagne under sin regeringstid i den 14: e århundradet. Efter den orätt utförandet av sin make, Jeanne tog upp en flotta av krigsskepp som målades svart och hängde med röda segel. I trots mot den franske kungen, Filip VI, Jeanne obarmhärtigt jagade franska statliga fartyg, utföra halshugg själv, lämnar några överlevande att bära henne budskap hämnd till domstolen. Hon tros ha hjälpt den engelska regeringen mot den franska och så småningom gifta en engelsk adelsman.

Kvinnliga pirater ofta tvungen att arbeta i hemlighet och förställa sig som män för att överleva i en värld av piratkopiering. Det är inte känt hur många pirat gärningar faktiskt utförs av kvinnliga pirater, men det är troligt att de bildade en betydande andel av sjömän i Age of Sail. Medan deras gärningar var verkligen både blodiga och olagliga, de är något mer romantiserad än manliga pirater. Oavsett syn på piraternas aktivitet, är det tydligt att de berömda kvinnliga piraterna hade en otrolig mängd mod och individualitet, som de lämnade den jämförande säkerheten av traditionella kvinnoroller och aktivt sökt ett liv i farlig frihet.