Vilka är skillnaderna mellan Halal och Haram Foods?

June 25

Halal och haram livsmedel avser typer av livsmedel som observant muslimer är tillåtna och inte tillåtna att konsumera. Livsmedel som anses vara halal, eller tillåtna, kan inte innehålla några produkter av vissa djur, särskilt grisar. Kött från djur som inte slaktas enligt reglerna för halal anses haram, eller förbjudna, livsmedel. Mat eller dryck som innehåller blod eller berusnings anses också vara haram.

Muslimer kategori livsmedel i två huvudkategorier, halal och haram. Halal betyder bokstavligen tillåtet på arabiska, och haram översätter till förbjudet. Koranen, eller den heliga boken av den islamiska religionen, beskriver tydligt vilka livsmedel faller in i dessa kategorier. Några andra livsmedel kan också anses vara tveksamt, eller mooshbah, och de bör också undvikas. Inte leder en helt halal livsstil och äta haram mat anses syndigt i den islamiska religionen.

Källan till livsmedel kan vara viktigt att skilja mellan halal och haram mat. Vegetabiliska livsmedel, som grönsaker, brukar anses tillåtet. De enda undantagen är växter som kan orsaka berusning, som marijuana.

Swine kött och allt som innehåller svin biprodukter betraktas haram livsmedel. Koranen säger tydligt att grisen är ett orent djur, och därför bör inte konsumeras. Bacon och fläskkotletter, tillsammans med saker som fläsk beläggningar, är förbjudna livsmedel.

Kött från vissa andra djur anses också vara oren. Råttor, till exempel, skulle betraktas som en haram mat, om en var så benägna att laga en råtta. Insekter och maskar är också förbjudet.

Skaldjur kan också delas in i halal och haram kategorier, även om olika grenar av islam har ibland olika uppfattningar om vad som kan ätas. Generellt fisk med fjäll accepteras som halal av alla sekter. Åsikter varierar kraftigt om andra skaldjur, dock med viss tro att alla djur som bara kan leva i vatten är tillåten, medan andra hävdade att endast fisk med fjäll och inga andra havsdjur bör ätas. Det finns också skillnader om huruvida en fisk skall vara levande när den avlägsnas från vattnet som skall beaktas halal.

Många köttätande djur betraktas också haram mat. Observant muslimer får inte konsumera rovfåglar, till exempel. De är också förbjudet att konsumera något kött från djur med huggtänder, inklusive katter.

En annan stor skillnad mellan halal och haram kött är det sätt som djuret slaktas. Enligt Koranen, måste halalkött kommer från ett djur som slaktats enligt islamisk lag. Denna metod för slakt ofta kallas Dhabiha.

Islamic dietary lag kräver att djuren ska slaktas med en mycket vass kniv. Halsvenen och corotid artär måste skäras, tillsammans med luftstrupen, men ryggmärgen får inte skiljas. Verktyg som används under slakt måste vara välsignad, och djuret slaktas i Allahs namn, eller Gud. Alla djur som slaktas i namn av någon annan gud anses vara haram. Dessutom måste djuret vara lugn och välnärda, och det är att inte slaktas där andra djur kan se handlingen.

Blod anses också vara haram. Det är förbjudet att dricka blod eller äta någon mat gjord av blod, som blodpudding. Alkohol och andra droger anses också vara haram. Detta inkluderar mat som har tillagats i vin.

  • Halal marknader säljer endast tillåtna livsmedel, och typiskt inte erbjuder några haram produkter alls.
  • Någon mat från grisar är haram.
  • Bacon, som vanligtvis är tillverkad av griskött är haram.
  • I en allmän mening, "halal" betyder "lagligt" på arabiska, och hänvisar till det som är tillåtet enligt reglerna för islam.
  • Blod korv är en haram mat.
  • Haram livsmedel är förbjudna enligt islamisk lag.