Multipel skleros: Gör Hälsosam kost ett Priority

January 13

Tyvärr kan du inte äta dig runt multipel skleros (MS). Även om ett flertal särskilda dieter har främjats som MS botemedel, har ingen visat i kontrollerade studier för att ändra kurs eller svårighetsgrad av MS. Precis som alla andra, kommer du gynnas mest av en hälsosam kost som ger de rekommenderade näringsämnen för en person i din ålder och som främjar god kardiovaskulär hälsa.

Under 2011 US Department of Agriculture (USDA) skapade MyPlate att ersätta den välbekanta matpyramiden vi alla känner och älskar. Den nya webbplatsen ger detaljerad information om sund kombination av mat du bör se på din tallrik på en daglig basis och ger tips om hur man hittar balansen mellan matintag och fysisk aktivitet, hur man får ut det mesta näring ur kalorier, och hur man hålla sig inom din dagliga kalori behov.

Summan av kardemumman, oavsett vad dina individuella behov är, är att du får mest nytta av en kost som

 • Innehåller en balans av spannmål, frukt, grönsaker, magert kött (eller köttsubstitut) och magra mejeriprodukter
 • Ger dig bara så många kalorier som du behöver

Förutom en balanserad, fettsnål, fiberrik kost (och en daglig multivitamin), MS specialiserade neurologer och dietister rekommenderar att du håller följande viktiga punkter i åtanke:

 • Kalorier räknar Om du äter mer kalorier än du förbränner, kommer din vikt gå upp -. Det är så enkelt är det. Tillsammans med sina andra fördelar, bränner motion kalorier. Så, om du är mindre rörliga eller aktivt än du brukade vara på grund av din MS, måste du minska antalet kalorier du konsumerar för att bibehålla samma vikt.

  Och, för att göra alla dina kalorier räknas, är den bästa strategin för att få dem från näringsrika livsmedel snarare än från de smaskiga men inte så näringsrik desserter och skräpmat som gör ingenting för din midja eller ditt välbefinnande.
 • Kalcium skyddar dina ben. Alla behöver rejäl mängder kalcium för starka ben och tänder. Men en person med MS - särskilt kvinnor vid eller i närheten av klimakteriet och män och kvinnor som är mindre rörliga - kan ha en ökad risk för benskörhet (benförlust) för ett par anledningar:

  • Rörelsehinder, trötthet, svaghet och spasticitet (styvhet) kan alla bidra till en minskning av fysisk aktivitet, inklusive viktbärande motion, vilket i sin tur kan leda till förlust av benmassa.
  • De kortikosteroider som används för att behandla MS skov (exacerbationer) kan öka risken för benförlust.
  • Värmekänslighet, trötthet, och nedsatt rörlighet kan minska den tid du spenderar i solen, vilket påverkar din exponering för D-vitamin som är nödvändig för kalciumupptag.

  Vi rekommenderar 1.000 mg per dag av kalcium för kvinnor och män i åldrarna 25 och 65, och 1500 mg per dag för postmenopausala kvinnor. Eftersom D-vitamin främjar upptaget av kalcium, att se till att du får tillräckliga mängder av D-vitamin från solljus, är också viktigt den mat du äter, eller ett kosttillskott.

  Forskning har visat att D-vitaminnivåer i den allmänna befolkningen är låga, vilket många läkare och forskare att tro att vuxna kan behöva mer än de aktuella rekommenderade 600 internationella enheter (IE) av vitamin D. Prata med din läkare om att få ett blodprov för att kontrollera din vitamin D-nivå. Resultatet av detta test kan hjälpa avgöra om du behöver extra D-vitamin, och i så fall hur mycket du behöver

 • Vätskor hjälper till att bekämpa urinvägsinfektioner. Människor som upplever problem med blåsan tenderar att skära ner på vätskor för att undvika att behöva kissa hela tiden. Däremot kan minskas vätskeintag förvärra trötthet och förstoppning och kan öka risken för urinvägsinfektioner. Så, gör ditt bästa för att dricka åtta glas vätska per dag.

  Vatten är händerna nedåt den bästa, men kalorifattig läsk (utan aspartam om du har en ornery blåsa), skummjölk, Seltzer, och vanligt te eller kaffe (koffeinfritt för samma ornery blåsan) kommer i andra. Och slutligen, kaloririka läsk och fruktjuicer fatta definitivt tredjedel. Glass, yoghurt, sorbet, gelatinbaserade efterrätter och soppor är också bra källor till vätska.
 • Med tillräckligt med fibrer, alla system är en go. Förstoppning är ett vanligt problem i MS. Så, om du är mindre fysiskt aktiva och inte dricker tillräckligt med vätska, kommer sannolikt att bli ännu värre problem. Och några av de mediciner som används för att behandla vanliga MS-symtom - såsom amantadin för trötthet, baklofen för spasticitet, och mediciner för överaktiv blåsa - kan också bidra till problemet. Men tillräckligt fiberintag kan hjälpa en hel del.

  Du bör sträva efter cirka 25 till 30 gram per dag, från livsmedel såsom hela korn bröd och spannmål, brunt ris och fullkornspasta, torkade bönor, linser och ärtor och grönsaker, frukt och nötter.