Ta bort fläckar från Madrasser

July 28

Madrasser tar ofta en hel del påfrestningar obemärkt, och jag menar inte bara vikten av din kropp trycka ner den. Eftersom vi är så bekymrade med rena lakan och överkast, ofta undgår det vår uppmärksamhet att madrasser också behöver vård och underhåll. Bara för att du inte kan se dem betyder inte att de inte får färgas. I själva verket, en hel del spill innehåller ämnen som faktiskt kommer att urholka din madrass, vilket minskar dess livslängd, så ta bort fläckar från madrasser är absolut nödvändigt.

Färska fläckar är lättare att rengöra än gamla, som sunt förnuft dikterar. En klok idé är att först försöka ta bort fläcken med vanligt vatten. Om enbart vatten är ineffektivt, späd lite milt rengöringsmedel i vatten och vispa den för att bilda lödder. Applicera endast löddret till madrassen, och inte den tvållösning. Om du tror att fläcken har försvunnit, torka av med en mjuk trasa fuktad med ljummet vatten.

Som en allmän regel, inte använder mer vatten på madrassen än absolut nödvändigt. Till exempel är klädsel schampo en produkt som många människor använder för envisa madrass fläckar. Om du tror att en fläck är tufft att ta bort, inte slösa tid och ansträngning med vatten och diskmedel-försök klädseln schampo. Dessutom kan en madrass fräschas mycket effektivt genom att strö bakpulver på den och låta den stå över natten.

Kom ihåg, för många fläckar kan ogiltigförklara en garanti från tillverkaren, så när man köper en madrass, kan du fråga om det kommer med fläckskydd.

  • Blod. Vissa äldre blodfläckar är omöjliga att ta bort. Men för relativt nya fläckar, är ett stänk av väteperoxid den allmänt accepterade åtgärda. Damma det drabbade området med väteperoxid och det börjar fräsa, ständigt torka fläcken med en mjuk och torr trasa tills inga fler rester lossnar madrassen.
  • Urin. Kom ihåg, gamla urin fläckar kan vara en björn för att ta bort, så agera snabbt. Som med blodfläckar, gör väteperoxid ibland susen. Men vissa människor rapporterar framgång med vit vinäger, även om det innebär att torka upp rest vinäger med en fuktig trasa, som kan lägga för mycket fukt till madrassen. Du kan alltid använda plastmadrassöverdrag för att skydda din madrass från urin fläckar.
  • Vomit. Det stora problemet med kräkas fläckar är att de oftast tränger väl under ytan av madrassen. Det kommer att vara omöjligt att ta bort varenda spår av spyor från din madrass, men du kan rengöra ytan. Naturligtvis fasta partiklar i kräkas måste sugit upp (eller skrapas bort) först. Strö madrassen med väteperoxid för att avlägsna kvarvarande fläckar. Proceduren är identisk med blodfläckar borttagning. Alternativt kan du återigen försöka vit vinäger.
  • Mat och dryck. Vanligtvis är den tidigare beskrivna tekniken använder milt rengöringsmedel och vatten lösning tillräcklig för de flesta mat och dryck fläckar. Det är dock bäst att lufttorka madrassen efter denna procedur.

Låt inte vätska sippra in stoppningen under en madrass. Som vi alla vet, kan fukt instängd i lagren orsaka mögel och mjöldagg. Också, inte ersätta blad och uppslag på någon madrass innan den är helt torr. Om dina barn eller husdjur kroniskt våt sängen, inte ignorera en madrass beskyddare i form av en bäddmadrass.