Vilka är för- och nackdelarna med att använda Kalciumstearat?

July 25

Kalciumstearat är ett kalciumsalt härlett från kalciumoxid och stearinsyra som ofta finns i kosmetika, plaster och livsmedelsprodukter. Det finns både för- och nackdelar med att använda kalciumstearat. Detta ämne är mycket användbar när den används som ett förtjockningsmedel, flytmedel och vattenavvisande, vilket gör den populär i kosmetika och andra produkter. En nackdel med användning av detta ämne är att det kan orsaka irritation, och vid användning av kalciumstearat i tvål, kan det lämna bakom en slemmig film. En annan nackdel är att många vegetarianer och veganer tvingas att undvika produkter som innehåller stearinsyra, eftersom den ibland härrör från oxtalg.

En av de största fördelarna med kalciumstearat är att den kan användas i en mängd olika produkter för att åstadkomma ett antal olika mål. I kosmetika, livsmedel och andra produkter, används den för att förhindra klumpbildning, förbättrar texturen och tjockna material. Denna substans används också som en flödesmedel, vilket innebär att den minskar friktionen och underlättar flödet av andra substanser. Läkemedelsindustrin använder detta ämne i många olika mediciner, och den industriella industrin använder den för sin förmåga att vattentäta olika material.

Förutom dess olika tillämpningar, finns det några nackdelar med att använda kalciumstearat. När den appliceras på huden, en del människor upplever vissa kalciumstearat biverkningar som rodnad och klåda. Om detta ämne kommer i kontakt med ögonen kan det orsaka irritation och ska spolas från området omedelbart.

Medan kalciumstearat används ibland i tensider, finns det vissa nackdelar med att använda den i tvålar och andra rengöringsmedel. När de kombineras med vatten, går denna substans inte bilda ett krämigt lödder. Istället skapas en slemmig substans som kallas tvål avskum. Tvål avskum kommer inte bara samlas på badkar och duschar, men det kan också lämna en oönskad film på huden och håret. Av dessa skäl har många tillverkare börjat använda mer effektiva ytaktiva ämnen i sina produkter.

För vissa konsumenter, de material som används för att göra kalciumstearat utgör också ett problem. Eftersom stearinsyra ibland kommer från nötkött talg, är det ofta undvikas genom människor som utövar vegetarianism eller veganism. För att undvika att konsumera animaliska produkter, många vegetarianer undvika livsmedel och läkemedel som innehåller stearinsyra. Veganer undviker vanligtvis använder någon produkt som innehåller denna ingrediens om det inte är uppenbart att ämnet härstammar från växtmaterial.

  • Kalciumstearat kan hittas i bakverk, såsom bröd.
  • Stearinsyra är en vaxartad, luktfri substans populärt med mat och kosmetikatillverkare.