Vad är den federala theatren projekterar?

March 5

Den federala theatren projekterar var en förlängning av Works projekterar administrationen (WPA) under president Franklin Roosevelts New Deal planen. Under den amerikanska depressionen på 1930-talet, den federala theatren projekterar förutsatt statliga medel för att producera pjäser och andra uppträdanden. Inte nog med FTP ge arbete åt tusentals kämpande artister, under förutsättning att det också underhållning och utbildning till en låg kostnad, vilket gör familjer lider av effekterna av depressionen att fortfarande uppleva kultur och konst.

För att stimulera den amerikanska ekonomin i spåren av depressionen, började president Roosevelt en mängd omfattande projekt för att öka sysselsättningen i hela landet. Den federala theatren projekterar placerades under kontroll av Hallie Flanagan, en Vassar professor, dramatiker och regissör. Flanagan hade en passion för socialt relevant material, och började bygga programmet för att attrahera nya målgrupper och använda teater som ett medel för kulturell diskussion. Hon bjudet idén om "Living Tidning" pjäser som skulle dramatisera lokala, nationella och globala frågor som påverkar enskilda amerikaner i sin tid.

FTP var revolutionerande i en mängd olika sätt, många som inte sitta bra med Förenta staternas kongress. Även de företag som skapats inte var helt integrerade, FTP skapat flera "neger Units" att främja African American teater. FTP också ofta skapade kontroversiellt material, inklusive en 1936 pjäs om Haile Selassie kallade Etiopien, som ryckte från scenen som kongressen påbjöd att ingen nuvarande ledare skulle kunna skildras i federalt finansierade produktioner. Med tiden kongressen blev mer och mer störd av FTP, så småningom ringa Hallie Flanagan att vittna framför House Un-American Activities Committee, bara strax före stängning den federala theatren projekterar för gott.

Förmodligen den mest legendariska ögonblick av FTP var olaglig tillverkning av en ny musikal av Marc Blitzstein kallas Cradle Will Rock. Showen, som tog en pro-facklig hållning och var helt klart mot etablissemanget, förbjöds från att utföras på den federala scenen. Oförskräckt ledde Blitzstein den samla publiken till en tom teater några kvarter bort, och började berätta historien om pjäsen och sjunga musiken. Skådespelarna, som alla var i teatern vid tidpunkten, stod upp i publiken och agerade ut hela showen från golvet, aldrig närmar sig förbjudna scenen. Många teater experter anser detta en av de största ögonblicken i alla teaterhistoria, och en kraftfull protest mot försök till censur.

Den federala theatren projekterar slutade efter bara fyra år, men det lanserade karriärerna av många berömda teater aktörer. Orson Welles, John Houseman, och Elia Kazan började sina stora yrken genom FTP. Den experimentella programmet etablerat amerikansk teater som en röst för förändring och en kulturell ledstjärna i en av de mörkaste tider i USA: s historia. Medan USA: s regering har aldrig ansett det lämpligt att fullt ut finansiera teatersällskap sedan 1930-talet, är skyldig amerikansk teater en stor skuld till skaparna av den federala theatren projekterar, som utan tvekan bidragit till att forma den moderna scenen.

  • Federal Theater Project som subventionerade produktionen av pjäser, var en del av Franklin Delano Roosevelts New Deal.