Vad är Saint Pauls Cathedral?

March 7

St Pauls Cathedral ligger i London, England, och tog 35 år att färdigställa. Det har inför många katastrofer, främst bränder, men har alltid återuppbyggts. Domkyrkan utgörs av Nave, två transepts, två torn, sju kapell, en kupol, monument, en krypta, minnesmärken, och ett bibliotek. Det har varit platsen för många viktiga händelser inklusive bröllop och begravningar av historiska siffror. Besökare kan ta en tur sex dagar i veckan, men bara under vissa tider och efter att ha betalat en inträdesavgift.

Arkitekten av St Pauls Cathedral var Christopher Wren, vars första och andra uppsättning planer för designen inte panorera ut. Efter den tredje fått ett godkännande, var domkyrkan byggdes mellan 1675 och 1710, men parlamentet ansåg det formellt avslutas i 1711. Den anglikanska katedralen är säte för biskopen av London.

Denna katedral är faktiskt den femte står på den platsen. Den första byggdes 604, men brändes i 962 och återuppbyggdes av 963. Det byggdes igen i 1087 på grund av brand. Det blev senare en annan brand, och än en gång kyrkan byggdes, men förstördes i den stora branden i London 1666. Byggandet av den nuvarande domkyrkan startade 1675 och det färdiga konstverket står fortfarande i dag.

St Pauls Cathedral är i form av ett kors, med den långa huvudsektionen kallas Nave och de två korta avsnitt som kallas transepts. Det finns sju kapell i domkyrkan: The American Memorial Chapel, OBE Chapel, Knights Bachelor Chapel, Chapel of St Michael & St George, Middlesex Chapel, Chapel of St Dunstan och kapell Alla Souls. Domen Bibliotek, även känd som bibliotek av Dean och kapitel, kan endast användas efter överenskommelse. Kryptan är gravplats för många viktiga historiska personer, däribland Christopher Wren, och hus många minnesmärken och monument. Hela kupol är faktiskt i tre delar - den yttre kupol, en stödkonen under det, och det inre kupol - av vilka den senare är täckt med väggmålningar.

Många bröllop och begravningar, samt andra händelser, har skett vid St Pauls Cathedral. Bland de berömda begravningar är den år 1806 för Lord Nelson och den i 1965 för Sir Winston Churchill. Prins Charles och Lady Diana Spencer gifte sig där 1981. Den 11 september 2001 folkmassor samlades för att sörja efter terrorattackerna i USA.

Besökare kan lära sig mer om domkyrkan genom en mängd olika sätt, bland annat genom att utforska kryptan eller klättra kupolen. Det finns också en restaurang och café. St Pauls Cathedral är öppet sex dagar i veckan, men besökarna är skyldiga att betala en inträdesavgift.

  • Winston Churchill begravning hölls på St Pauls Cathedral.
  • St Pauls Cathedral ligger i London.