Hur att bli digitala med din Ham Radio: MFSK, WLAN, Digital Voice och APRS

March 16

Digital är nästa gräns i amatörradio. Spridningen av digital teknik har ökat de alternativ som finns för skinka radiooperatörer. Lägen för digital överföring omfattar flera frekvensskiftmodule (MFSK), trådlösa lokala nätverk (WLAN), D-STAR, Codec2 och APRS (APRS).

På VHF-banden, digitala datalägen har färre restriktioner för bandbredd. Banden är tystare, med mindre blekning och störningar, så datakommunikation fungerar bättre. Vid 440 MHz och uppåt, kan du använda 56 kilobaud teknik, och D-STAR systemet stöder en Ethernet bryggläge som ansluter två datorer via amatör 1,2 GHz-bandet som om de var anslutna med en standardkabel.

Du hittar ett urval av artiklar om lägen på ARRL. Dessutom tillåter den fria flerläge programvara fldigi du ställa in och prova många lägen.

MFSK lägen

När du ställer runt digitala signalområdena banden, kommer du antagligen att stöta på signaler som låter som galna calliopes eller ånga visselpipor spelar vad ljud som slumpmässiga melodier. Dessa signaler är multipla frekvensskiftnyckling (MFSK) lägen.

I stället för att variera fasen eller amplituden hos en signal för att utföra de uppgifter, använder MFSK olika toner eller sekvenser av toner för att göra jobbet. Eftersom uppgifterna är digitala 1s och 0s, är det läge som består av en grupp av diskreta toner som du hör som "anteckningar" på din mottagare.

Olivia och MFSK16 är de mest populära MFSK lägen på denna skrift, men skinka är innovativa som galen, och nya lägen poppar upp hela tiden. Den fldigi programpaket förblir aktuellt med de variationer som de kommer med.

Amatör WLAN och data med hög hastighet

Den allmänna införandet av trådlöst lokalt nätverk (WLAN) teknik såsom Wi-Fi har fört samma teknik inom räckhåll för skinka också. Hams dela delar av 2,4 GHz och andra mikrovågsugn band med olicensierade LAN-enheter, men utan kraftbegränsningar av konsumentutrustning.

Ham praktiker har anpassat kommersiella WLAN protokoll, med högre sändareffekt och större antenner än kommersiella tekniska produkter. Den största gruppen är bredband-Hamnet. Andra grupper, såsom HamWAN, bygger regionala nätverk.

Vissa skinkor använder också modem spridnings på UHF och mikrovågsugn skinka banden. För närvarande är en relativt liten gemenskap av praktiker försöker utöka utbudet av kommersiell teknik på amatörfrekvenser. TAPR värd den största gemenskap av praktiker spridnings.

Digital röst (D-STAR och Codec2)

Amatörradio använder också digitala röstlänkar. Icom, en av de största radiotillverkare, har infört en D-STAR systemet radioapparater, repeatrar och nätverksutrustning.

De digitala data i lågvarviga D-STAR transmissioner inkluderar både digitaliserade röst- och datatecken, vilket har främjat applikationer såsom D-RATS tangentbord-till-tangentbordsläge. (En höghastighets Ethernet brygg av D-STAR fungerar på 1,2 GHz-bandet.) De D-STAR-protokoll tillåter samtidig röst och data används, vilket leder till variationer på textmeddelanden, gränssnitt till APRS nätet, och långsam-scan TV bildöverföring, bland andra användningsområden.

Codec2 är en ny digital röstcodec designad av David Rowe (VK5DGR) att fungera bra på HF: s högljudda frekvenser samt på de mer skötsamma VHF och UHF-banden. Codec2 är en öppen källkod-projektet, så räkna med att se den anpassas på många sätt.

APRS

Den APRS (APRS), en amatör uppfinning som gifter sig med GPS-positionering och Packet Radio, har utvecklats av Bob Bruninga (WB4APR).

Den vanligaste användningen av APRS är att vidarebefordra lokaliseringsuppgifter från GPS-mottagare via 2 meters radio som en "Jag är här" tjänsten. APRS paket tas emot direkt av andra skinkor eller av en paketradio digipeater.

Om de är emot av en digipeater, kan paketen också förmedlas till en gateway-station som vidarebefordrar samtalet-tecknet och positionsinformation till en APRS-server nås via Internet. Efter informationen tas emot av en server, kan det ses genom en webbläsare eller en APRS visningsprogram.

Kartan visar var WA1LOU-8. WA1LOU är en anropssignal, och -8 är en sekundär stations ID (SSID), vilket gör att anropssignal som ska användas för flera ändamål med olika SSID. Det visar att WA1LOU är i Connecticut, 7.9 miles nordost om Waterbury.

Du kan zooma in på WA1LOU läge. Om radion byter plats, är denna förändring uppdateras på kartan i den takt med vilken operatören beslutar att ha sitt APRS systemet sända informationen.

Hur att bli digitala med din Ham Radio: MFSK, WLAN, Digital Voice och APRS

Om du har en GPS-mottagare med en NMEA (National Marine Electronics Association) 0183 datautgång-port och en 2 meters rigg och Packet Radio TNC, är du redo att delta. (Kenwood och Yaesu göra ännu APRS-ready 2 meter radioapparater som inkluderar GPS-mottagare eller har direkta gränssnitt GPS-data.)

Den vanligaste frekvensen för APRS är 144,39 MHz, även om du kan använda 145,01 och 145,79 MHz. Du kan hitta en grupp av HF APRS användare använder LSB överföring på 10,151 MHz. Själva toner ligger under bärfrekvens 10,151 MHz och faller innanför 30 meters bandet.

Du kan göra mycket mer med APRS än bara rapportera läget. APRS stöder en kort-meddelandeformat som liknar formatet Short Message Service (SMS), som också användes för textning på mobiltelefoner. Populär kartprogram erbjuder gränssnitt så att du kan få kartor gatunivå som är kopplade till din position i realtid med amatörradio.

Race organisatörer använder APRS att hålla reda på fjärran konkurrenter. Du kan också lägga väderförhållanden till APRS data för att bidra till en realtids automatiserad väder spårning nätverk.

Resurs Beskrivning
APRS hemsida som beskriver det aktuella läget för den teknik, med användbara artiklar och länkar
APRS introduktion Primer på APRS teknik och användning
OpenAPRS APRS kartserver gränssnitt
TAPR APRS grupp Information om APRS utrustning, tutorials, e-postlistor, och programvara