Vad är en Sawfish?

March 23

Den sawfish, en medlem av strålen familjen, kännetecknas av sin långa, platta, toothy tryne - kallas en talarstol - som liknar en såg. I den västra delen av Atlanten, det finns två sorter: smalltooth och largetooth. Det tillhör underklassen Elasmobranchii, en grupp av fiskar, inklusive hajar och skridskor som har skelett består av brosk istället för ben. Som en stingrocka, dess gälar ligger på sin platta undersidan, tillsammans med dess mun och näsborrar.

Under 2010 har sju arter av sawfish erkänd i världen. Hittade i grunda kustvatten i tropiska och subtropiska områden, anpassar det lika bra att söt- och saltvatten. Det är en medlem av familjen Pristidae, från det grekiska ordet pristēs, som betyder "såg." Som ett resultat av bosatt i grumliga vatten, aldrig sin syn fullt utvecklad. Dess talarstol utvecklats förhöjd sinnen till stöd i att fånga mat och ge skydd.

Mat fångas av svävar ovanför golvet sängen, där den vässar in på sitt byte. När sågfisk upptäcker munsbitar som sniglar och räkor, gräver det dem med talarstolen. Den jagar även genom att flytta bladet från sida till sida, skära genom stim av småfisk. Fisken är först bedövad sedan slukade; under processen, är några spetsad på sågtänderna.

Inte känd för att vara aggressiv, om den känner sig hotad, kommer sågfisk utnyttja talarstolen i försvaret. Genom historien har sågen använts i olika kulturer för vapen, dekoration, och i verktygstillverkning. Hela sågar var ibland som erbjudanden i religiösa ceremonier.

Sågfisk är ovoviviparous, vilket innebär att mamman håller äggen inne tills hon är redo att föder levande fisk, som kallas valpar. Denna process ger färre barn, cirka åtta genomsnitt, som växer i en långsammare takt och tar längre tid att mogna. Denna lägre reproduktionstakt bidrog till att göra de arter utsatta för överfiske. Andra faktorer inkluderar expansiva kustutveckling och miljöförstöring, vilket drastiskt påverkat de områden där unga fiskar skulle gömma.

Av dessa skäl, den 1 maj 2003 beviljade den amerikanska federala skydd Sågfisk enligt lagen om hotade arter. Largetooth sawfish förklarades en utrotningshotad art i maj 2010 gör det olagligt att skada, döda, handel, eller har någon och alla delar av en sågfisk i USA 2011 World Conservation Union s (IUCN) rödlista över hotade arter ingår alla sju sawfish arter.

  • Kust utveckling har dramatiskt minskat antalet sågfisk.