Vad är kopplingen mellan tandlossning och hjärtsjukdom?

March 21

Parodontit och hjärtsjukdomar verkar vara kopplade, som patienter med en historia av tandlossning är mer benägna att uppleva hjärtproblem. Den exakta innebörden av anslutningen är oklart, men forskarna har några teorier om varför patienter med dåliga tänder löper större risk för hjärtsjukdomar. Regelbundna tandläkarbesök kan minska riskerna för hjärt-kärlsjukdomar och stroke genom att hålla tänder och tandkött friska och i gott skick.

I periodontal sjukdom, utvecklar en patient buildups av dental plack på och runt tänderna. Plack innehåller bakterier, mat, orala sekret, och andra material, vilket leder till inflammation i tandköttet. Det kan orsaka stor obehag samt dålig andedräkt, svårigheter att äta, och ökad känslighet för värme, kyla, och intensiva smaker. Patienterna blir mer mottagliga för orala infektioner, och kopplingen mellan tandlossning och hjärtsjukdom börjar här, med bakterier och deras biprodukter potentiellt kommer in i blodomloppet.

Bakteriella infektioner i blodomloppet kan sätta patienter en allvarlig risk, och kan skada hjärtat. Även om detta inte sker, biprodukter som bakterietoxiner tycks utlösa inflammation; patienter med periodontal sjukdom tenderar att ha högre nivåer av C-reaktivt protein, en förening som produceras av levern när inflammationen är närvarande. Detta tyder på att periodontal sjukdom och hjärtsjukdomar har en inflammatorisk anslutning där tandköttssjukdomar leder till systemisk inflammation, och potentiellt lägger en stor belastning på hjärtat.

Forskning om tandlossning och hjärtsjukdom tyder på att bakterie biprodukter kan ansluta sig till arteriell plack, koagulering blodkärl och försämrar hjärtfunktion. Dessa plack gör hjärtat arbeta hårdare och härda artärerna, vilket gör dem mer sårbara för hälsoproblem. De kan också bryta av och orsaka skador på hjärta eller stroke, där hjärnans blodtillförsel upplever ett avbrott. Inflammation kan utlösa snabbare plack byggs, så föreningar gör plack större också gör kroppen producerar mer arteriell plack.

Den exakta kopplingen mellan tandlossning och hjärtsjukdomar är fortfarande ett ämne för forskning. Studier på en mängd olika populationer visar ett tydligt samband mellan munhälsa och hjärthälsa, vilket tyder på att regelbunden tandvård bör gå med på listan över rekommendationer för att förebygga hjärtsjukdomar. Detta är sant av djur samt människor; husdjur kräver regelbunden tandvård för att avlägsna plack och åtgärda dåliga tänder, med målet att förhindra potentiellt allvarliga komplikationer av tandlossning som endokardit, där bakterier kommer in i blodomloppet och koloniserar hjärtat.

  • Människor med en historia av tandlossning är mer benägna att uppleva hjärtproblem.
  • Bakterier från munnen kan hamna kantar väggarna i artärerna som leder till hjärtat och orsaka blockering.
  • Stegen i tandlossning.
  • Gum sjukdom såsom gingivit och parodontit orsakas av bakteriell infektion i munnen vävnader, vilket kan leda till inflammerade, irriterade och vikande tandkött och dålig andedräkt.