Vad är en KIASM?

November 28

KIASM är ett litterärt eller retorisk enhet som används för att krydda upp språket, och göra det mer intressant. Det vänder ordningen modifierare, eller helt enkelt meningsbyggnad i två anslutna, som kallas parallell, klausuler. Ett enkelt exempel på KIASM är följande:

Han ledde modigt, och vi tappert följde.

I ovanstående fall, varierar den enkla konstruktionen i de två klausuler. I den första klausulen, är verbet följs av adverbet. I den andra, följer verbet adverbet. Detta är AB, BA struktur. A är lika verbet, och B adverbet. Verben i detta fall leds och följs och adverbet i båda klausuler är ordet tappert.

Poesi och arbete från Bibeln innehåller ett antal KIASM exempel. Den AB, BA struktur kan vara komplicerat i en ABC, CBA struktur som det är i följande citat från Första Mosebok 9: 6. "Den som utgjuter blod människan, människan, skall hans blod skjul." I den första klausulen A = Den som skjul, B = blodet, C = av människan. I den andra klausulen, C = av människan, B = hans blod, A = spridas.

KIASM kan också vända ordningen på bokstäverna för litterär effekt. Till exempel, man skulle kunna säga: ". Ett sinne är ett ruskigt ting till, men en midja är en fruktansvärd sak att tänka" I det här fallet, homofoner avfall och midja låter likadant, men har olika betydelser.

KIASM kan också vara underförstått bara. Till exempel Kermit grodan citat "Tiden är roligt när man har flugor," innebär den parallella frasen, "Tiden går fort när man har roligt." Det är inte nödvändigt att citera den parallella frasen för att kunna använda KIASM i denna mening.

Fonetiska KIASM förändringar ljud i syfte att uppnå kors struktur av parallella klausuler. En av de mest kända av dessa är: "Jag vill hellre ha en flaska framför mig, än en frontal lobotomi." Många skämt är byggda runt fonetisk KIASM. Till exempel, skämtet: Vad är skillnaden mellan en boxare och någon som har en förkylning? besvaras med detta KIASM:

"Den första vet hans slag
Och den andra blåser hans näsa. "

En mycket specifik form av KIASM kallas antimetabole. Det är när samma ord används men i omvänd ordning. Den mest kända antimetabole exempel i modern tid är den berömda John F. Kennedy citationstecken, "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig utan vad du kan göra för ditt land." Vad ditt land kan göra för dig, blandas upp, men innehåller alla samma ord som finns i vad du kan göra för ditt land.

Antimetabole är en typ av KIASM, men inte alla KIASM är en typ av antimetabole. Förhoppningsvis har du fångat den meningen som en KIASM och en antimetabole. Eftersom upprepning kan bilda en sådan intressant del av tal och skrift, kan KIASM definitivt hittas på flera ställen, och du kan öva med den i ditt eget arbete för betoning, humor, eller större effektivitet. Leta efter exempel på KIASM i poesi, politiska tal, Bibeln, litteratur, och annonser.

Notera även när du hänvisar till detta tale är det "chiastic" inte chiasmic. Pluralformen av KIASM är chiasmi inte vanligt förekommande, och de flesta människor använder KIASM för både singular och plural.

  • Den mest kända antimetabole exempel i modern tid är den berömda John F. Kennedy citationstecken, "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig utan vad du kan göra för ditt land.".
  • Poesi och arbete från Bibeln innehåller ett antal KIASM exempel.